PREMIERĂ MEDICALĂ în ţara noastră. Cum au salvat medicii Spitalului Republican viața unei femei din Tiraspol

Embed:

Încă o premieră medicală în țara noastră. Medicii Spitalului Clinic Republican au salvat viața unei paciente de 50 de ani. Intervenția chirurgicală a constat în înlăturarea unei porțiuni a ficatului cu tumoare, care invada o venă. Aceasta a fost înlocuită cu o proteză venoasă. Până acum asemenea diagnostic se considera incurabil. 

Pacienta Ludmila Morari din Tiraspol a venit la Spitalul Clinic Republican la câteva luni după apariția primelor simptome. În dată de 17 octombrie, femeia a suportat o intervenție chirurgicală realizată în premieră în țara noastră. Acum, femeia se simte bine și urmează să fie externată în câteva zile.

"Mă durea permanent burta. Am făcut diferite analize, dar nimeni nu putea determina ce am. Când am venit la acest spital, medicii mi-au stabilit diagnosticul. Ei au riscat, dar au făcut o minune", a mărturisit Ludmila Morari. 

Mama pacientei a venit din Rusia ca să-și vadă fiica. Femeia abia își stăpânește lacrimile.

"Mă uit la ea cât este de frumoasă, cu fața senină. Nici nu se obsevă prin ce a trecut. Iată ce fac mâinile de aur ale medicilor. Le mulțumesc foarte mult. Au făcut o adevărată descoperire", a declarat mama pacientei Galina Lipco. 

În timpul intervenției chirurgicale care a durat aproape patru ore, au fost folosite tehnici de transplant a ficatului.

"Tumoare de ficat, segmentul unu, care practic îmbrăca cea mai mare venă mai jos de diafragma și care se varsă direct în inimă. Erau picioarele umflate, sângele nu vinea la inimă, la un moment dat vena urma să se astupe și atunci pacientul încet-încet deceda", a declarat chirurgul Adrian Hotineanu. 

Potrivit specialiștilor, tumoarea la ficat este o patologie rară, dar periculoasă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu