Premieră la Cernobîl. Camera de control a Reactorului 4, scena celui mai grav accident nuclear din istorie, deschisă pentru turişti

Camera de control a Reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, scena celui mai grav accident nuclear produs în istorie, este deschisă publicului larg.

Turiştii care vor să viziteze zona nu pot intra însă decât purtând echipament de protecţie şi nu pot sta mai mult de 5 minute, scrie Live Science, citat de b1.ro.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în mod oficial Cernobîlul drept o atracţie turistică încă din luna iunie, cu ocazia inaugurării unui "clopot" gigantic din beton construit pentru a izola locul accidentului de exterior.

Cernobîlul a devenit un obiectiv turistic popular în luna mai după lansarea seriei HBO cu acelaşi nume, care tratează circumstanţele producerii acestui dezastru şi lupta pentru stoparea contaminării şi izolarea reactorului distrus.

Însă Reactorul 4 rămăsese închis pentru publicul larg, cu excepţia celor câţiva cercetători şi lucrători de decontaminare care îl mai vizitau. Acum, companiile turistice care oferă tururi ale Cernobîlului au confirmat faptul că se poate vizita chiar şi camera de control a acestui reactor, conform CNN, citat de Live Science.

loading...

Lasă un comentariu