PREMIERĂ! La alegerile locale, chişinăuienii vor alege încă cinci primari, pe lângă cel general

Embed:

Scrutinul local din acest an va fi organizat după reguli noi pentru alegătorii din municipiul Chişinău. Pe lângă primarul general, în premieră, locuitorii capitalei îşi vor alege şi primarii de sector.

Conform noilor prevederi, cele cinci sectoare ale capitalei vor fi conduse de primari şi consilii de sector. Edilii şi consilierii vor fi aleşi prin vot direct de către alegătorii care locuiesc în sectoarele respective.

Acestea vor avea atribuţiile şi drepturile unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul întâi. Sectoarele vor fi conduse şi de doi viceprimari. De asemenea, edilul sectorului va putea propune consiliului de sector consultarea populaţiei, prin referendum local, privind problemele locale de interes deosebit.  

"Legea aceasta este fără acoperire la etapa actuală. Aplicarea acesteia până în vară este, în opinia noastră, destul de dificilă. Urmează să se expună Parlamentul, deoarece trebuie stabiliţi clar parametrii pentru funcţionarii sectoarelor", a spus primarul general Dorin Chirtoacă.

Autoritatea electorală spune însă că legea conţine unele neclarităţi:

"Pentru noi, astăzi, este clar că trebuie să organizăm alegeri pentru aceste funcţii. Sunt anumite discordanţe în lege, care au păstrat şi existenţa pretorilor. Urmează Legislativul să clarifice această situaţie", a opinat preşedintele Comisiei Elecorale Centrale, Iurie Ciocan.

Pretorii evită să-şi exprime punctul de vedere asupra acestor prevederi:

"Eu am ce spune aici foarte multe lucruri. Trebuie o analiză bună, serioasă, bine gândită, bazată, dar nu aşa…", a comentat pretorul sectorului Botanica, Vladimir Guriţenco.

Dar iată ce păreri au despre această inovaţie oameni din stradă:

"Mă gândesc că, în orice caz, cel mai bine ar fi ca oamenii să aleagă primarul fiecărui sector. Ei cunosc cel mai bine situația sectorului, iar în acest mod cel mai bine se vor rezolva problemele."
 
"Ideea nu mi se pare rea, însă nu știu cât de eficientă va fi la implementare. Cheltuielile, probabil, că se vor mări și asta nu e prea bine, dacă ne uităm după buget. Mai bine doar un primar, însă bun."

"Părerea mea este că trebuie să avem un singur primar. Orașul nu este atât de mare ca să avem atât de mulți birocrați. Și așa cheltuim prea mult."

Prevederea legală a fost adoptată de Parlament încă acum opt ani şi urma să fie aplicată la scrutinul local din 2011. În 2010, Legislativul a amânat, însă, aplicarea normei pentru alegerile locale din acest an.

Structuri similare de organizare a administraţiilor locale există şi în oraşelor Moscova, Kiev şi Bucureşti.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu