PREMIERĂ în Moldova! Discriminarea unei persoane cu dizabilităţi în două judecătorii a fost confirmată oficial

Embed:

Premieră pentru Moldova. Faptul discriminării unei persoane cu dizabilităţi în două judecătorii a fost confirmat oficial. Instanţele nu au rampe de acces, iar asta înseamnă violarea dreptului reclamantului la un proces echitabil.

De aproape 10 ani, Victor se poate deplasa doar într-un scaun cu rotile. Din cauză că Judecătoria sectorului Centru şi Curtea de Apel Chişinău nu au rampe, bărbatul nu a putut participa la şedinţele în care era examinată cererea sa.

"Problema este în faptul că trebuie să fie acces normal în instanțele judecătorești, pentru că oamenii trebuie să își apere drepturile. Chiar dacă acolo există rampe, nimeni nu te asigură că nu vei cădea de pe ele", a spus Victor.

Potrivit datelor Ministerului Construcţiilor, 70 la sută dintre instituţiile publice nu sunt adaptate necesităţilor persoanelor cu dizabilităţi

Oamenii în scaunele cu rotile nu pot să intre și în clădirea Procuraturii Generale. De asemenea, rampele lipsesc și de la intrările în inspecțiile de stat fiscale și de construcții. 

"Astăzi, legile obligă toate instituțiile să asigure accesul tuturor, indiferent de starea de sănătate. Noi vorbim despre necesitatea de a modifica arhitectura instituțiilor judiciare. Astfel s-ar rezolva problemele multor oameni", a precizat membrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Doina-Ioana Străisteanu.

Până în data de 22 ianuarie, conducerea Judecătoriei Centru şi cea a Curţii de Apel Chişinău sunt obligate să adapteze sediile instanţelor pentru persoanele cu dizabilităţi.

Reprezentanţii celor două instituţii promit să se conformeze prescripţiilor Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu