PREMIERĂ în Moldova! Banca Naţională intră în relaţii directe cu Primăria Chişinău

Embed:

Banca Naţională a Moldovei (BNM) va asigura direct transferurile de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) către Primăria capitalei, într-un proiect de reabilitare a străzilor

La şedinţa serviciilor Primăriei, şefa Direcţiei Economie, Veronica Herţa, a confirmat că BNM a deschis vinerea trecut un cont de unde se va plăti companiilor contractate să repare tronsoane de pe blvd. Ştefan cel Mare, blvd. Negruzzi şi strada Vasile Alecsandri. 

Anterior, BEI urma să transfere banii prin intermediul Băncii de Economii (BEM), dar recent a cerut Primăriei Chişinău să-şi deschidăun cont în altă bancă, deoarece BEM se află sub regim special de administrare.

"Să primeşti o asemenea scrisoare este ruşinos pentru Republica Moldova şi inadmisibil. Nu am crezut că voi primi vreodată asemenea scrisori", a declarat primarul Dorin Chirtoacă în această dimineaţă. 

Demnitarul a ordonat subdiviziunilor şi întreprinderilor municipale să-şi deschidă conturi în alte bănci decât la BEM, Banca Soacială şi Unibank, în privinţa cărora Banca Centrală a instituit regimuri speciale.

Edilul capitalei a citit din scrisoarea primită de la BEI că aceasta este îngrijorată că regimul special ar putea cauza careva perturbări în procesul de transferare a banilor.

Primăria a contractat un credit de cinci milioane de euro de la BEI şi altul de cinci milioane de la Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD) pentru a repara drumuri în oraş.

Este o premieră pentru Moldova, deoarece, conform practicilor internaţionale, băncile centrale aplică politici monetare şi intră în relaţii financiare doar cu băncile comerciale, nu şi cu alte tipuri de persoane juridice sau fizice.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu