PREMIERĂ ÎN MEDICINA DIN ȚARĂ. Stenoza aortică poate fi tratată prin intermediul intervențiilor minim invazive

Embed:

Premieră în medicina din Republica Moldova. Stenoza aortică, boală ce împiedică circulația corectă a sângelui, poate fi tratată prin intermediul intervențiilor minim invazive.

Primele trei operațiii de acest fel au fost efectuate ieri la Institutul de Cardiologie. Acum, instituția organizează licitație pentru procurarea altor cinci dispozitive, care se instalează la inimă, ca până la finele anului să se realizeze încă cinci intervenții.

Unul dintre medicii care a realizat asemenea operație este Artiom Surev, el fiind şi unul dintre cei mai tineri cardiochirurgi din țară. La ai săi 33 de ani, doctorul a reușit să realizeze peste șapte mii de intervenții.

Specialistul spune că acest tip de operație se efectuează persoanelor la care s-a îngustat canalul de deschidere a valvei, din cauza depunerilor de calciu şi colesterol.

”Un bloc care se află la nivelul ieșirii din inimă. Practic sângele foarte greu iese din inimă, asta și este problema. Acest dispozitiv înlătură această barieră și eliberează drumul, ca sângele să circule, să iasă din inimă în aortă și să se răspândească în tot organismul”, a spus ARTIOM SUREV, cardiolog intervenționist.

Procedura presupune implantarea valvei aortice artificiale printr-un tub de dimensiuni mici, ce se instalează printr-o incizie în artera de la coapse. Operația se realizează chiar în interiorul valvei aortice native a pacientului, aceasta fiind dilatată sub control radiologic şi ecografic, apoi se fixează proteza. Astfel este îmbunătățită circulația sângelui de la inimă. Intervenția durează aproape două ore.

”Inițial, valva aceasta este compactată într-un cateter de mărimea de aproape 6 milimetri. Tot sistemul acesta compactat al valvei se introduce la nivelul valvei aortice și acolo se scoate husa de deasupra valvei. Acest metal având memorie, se desface până la mărimea lui naturală, așa cum o vedeți acuma”, a spus ARTIOM SUREV, cardiolog intervenționist.

Acest tip de intervenție se recomandă persoanelor de peste 70 de ani, care din cauza altor boli ar putea să nu suporte operația prin metoda clasică.

”Acest tip de intervenție se făcea deschis, tăind cutia toracică, se scotea inima în exterior și era cu anumite riscuri și complicații mult mai mari”, a spus MARCEL ABRAȘ, șeful secției Cateristică Cardiacă.

Pentru a putea efectua asemenea operații și la noi în țară, medicii de la Institutul de Cardiologie au beneficiat de instruiri din partea colegilor din Frankfurt, Germania, timp de aproape nouă luni.

”Au fost câteva vizite la noi în clinică, cu simulatoare. Colaboratorii institutului s-au antrenat cum să monteze aceste valve. Acolo au avut ocazia medicii intervenționiști din Institutul de Cardiologie ca să asiste la aceste operații, chiar pe etape să le efectueze”, a spus VITALIE MOSCALU, directorul Institutului de Cardiologie.

Acest tip de operație ajunge să coste în jur de 20 de mii de euro. Cheltuielile pentru intervenţii au fost acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Operaţia minim invazivă de implantare a valvei aortice artificiale s-a efectuat pentru prima dată în anul 2002, în Franța.

Acum, aceste operații se realizează în aproape 70 de țări, iar până în prezent au fost implantate până la un milion de valve aortice.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu