Premieră în medicina din Moldova. Medicii din țară au efectuat prima intervenţie neurovasculară

Embed:

 

Intervenţiile chirurgicale pe creier în cazul accidentelor vascular-cerebrale au început să fie realizate şi în ţara noastră. Prima pacientă este o femeie de 63 de ani care, datorită operaţiei, este perfect sănătoasă. Operaţia a durat o oră şi jumătate şi a avut loc la Institutul de Medicină Urgentă

- Cum te simţi?

- Foarte bine.

- Foarte bine spune că se simte. Mîna stângă a fost paralizată o sută de procente, iată dumneaei lucrează şi face proceduri. 

Eugenia Scutaru a ajuns la Institutul de Medicină Urgentă în stare gravă. Nu putea mişca o mână, un picior şi avea dereglări de vorbire. Toate investigaţiile au confirmat diagnosticul: accident vascular cerebral.

"- Fetiţa era cu mine acasă şi m-a văzut şi a zis mama ce e cu tine.Eu nu simţeam ce e cu mine. Mulţumim doctorilor, echipei, e o echipă foarte puternică.

- După operaţie cum vă simţiţi?

- Bine, chiar din primele zile mă simt bine, mă întorc şi pe o parte şi pe alta", a spus Eugenia Scutaru, pacientă.

Intervenţia a fost realizată de doi medici.

 "Imediat pacienta a fost transferată în laboratorul de medicină intervenţională la Institutul de Medicină Urgentă unde s-a efectuat angeografia selectivă şi s-a iniţiat procedura. Complicații nu au fost, evoluţia clinică a fost una favorabilă, cu restabilirea membrului superior şi inferior", a spus Sorin Barat, chirurg.

"Iniţial se introduce un cateter care ajunge la nivelul creierului, iar prin televizor, prin monitor se vede locul unde se află trombul pentru a fi localizat sistemă angiografică se poate de ghidat unde suntem."

"Accidentul vascular cerebral este într-o creştere rapidă, se prognozează că în 2030 va fi cauza principală de deces şi demență severă. Este o posibilitate de a duce populaţiei o nouă calitate a vieţei, extinderea duratei şi îmbunătăţirea ei", a spus Stanislav Gropa, director al Clinicii Neorologie şi Neoroghirugie.

Specialiştii spun că este important ca intervenţiile să fie făcute în primele şase ore de la apariţia bolii.

"Este o patologie cu regret des întâlnită în practica medicală şi este importantă reacționarea promptă a tuturor serviciilor pentru a se încadra în această perioadă de aur, în orele de aur pentru ca pacientul să aibă o prognoză pozitivă, iar intervenţia să fie efectuată cât mai rapid", a spus Boris Gâlca, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Anual, în Moldova sunt înregistrate în jur de 12 mii de persoane care suferă accidente vasculare cerebrale. Jumătate dintre ei mor, iar restul rămân invalizi.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu