Premieră în medicină. A fost lansat un ghid în care sunt abordate probleme din domeniul sănătății

Embed:

Un ghid practic în care sunt abordate probleme din domeniul sănătății prin prisma eticii și integrității profesionale a fost lansat în premieră.

Broșura conţine sfaturi utile, recomandări și restricții, menite să-i ajute pe medici să aibă un comportament decent în raport cu pacienții și să prevină abuzurile.

Ghidul a fost elaborat cu suportul financiar al Consiliului Europei și al Uniunii Europene prin intermediul programului „Combaterea corupției prin aplicarea legii și prevenirii”. Broșura a fost tipărită în limba română și va fi distribuită în toate instituțiile medicale din ţară.

"Ghidul vine, de fapt, vine să vă sprijine, să vă facă lucrurile mai clare, să vă aducă la cunoştinţă care sunt documentele la care trebuie să le racordăm, să promoveze principiile de etică şi deontologie, despre care noi am cam uitat", a spus ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chişinău a precizat că fiecare ar trebui să țină cont de informațiile care se găsesc în aceată broșură.

"Elaborarea acestui ghid este un lucru foarte bun, este o temelie pentru cadrele medicale. Managerii instituţiilor trebuie să aibă grijă ca informația din acest ghid să fie pusă în practică. Sperăm că Ministerul Sănătăţii va acorda o atenţie sporită față de ceea ce scrie aici", a spus  WILLIAM MASSOLIN, şeful Oficiului Consiliului Europei la Chişinău.

Ghidul conține și informații practice pentru combaterea corupției din sistemul medical.

"Acest plan vine să completeze activitatea Centrului Naţional Anticorupţie şi anume prin, evaluarea integrităţii instituționale. De fapt, este un instrument de prevenire, evaluarea riscurilor pentru ca atât managerii instituţiilor medicale sanitare publice să ştie unde să intervină, acolo unde în realitate sunt riscuri de corupţie", a spus LIDIA CHIREOGLO, vicedirectorul Centrului Naţional Anticorupţie.

Directorii din spitale spun că broşura este binevenită și au dat asigurări că va fi studiată atent de cadrele medicale.

"Multe lucruri sunt cunoscute deja din el, trebuie implementate serios. Nu cred că de astăzi că totul se va preveni, dar trebuie eforturi din partea conducătorilor instituţiilor, a serviciilor medicale, a medicilor şi a pacienţilor de ce nu" , a spus VASILE GUSACINSCHI, şef serviciul economic, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie.

"Ghidul este foarte bun pentru o instituţie medicală fiindcă întruneşte într-o ediţie toate actele normative şi instrumentele de management al activităţilor anticorupţie. În acest ghid există modelele de declarare a faptelor de corupţie, a momentelor când actul medical este condiţionat", a spus MIHAIL CIOCANU, directorul Institutului de Medicină Urgentă.

Documentul va putea fi accesat și în varianta electronică pe siteul oficial al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu