Premieră: Cantinele şcolilor şi grădiniţelor din raionul Străşeni vor fi transmise în gestiunea unui singur agent economic

Embed:

Din aprilie, toate cantinele şcolilor şi grădiniţelor din raionul Străşeni vor fi transmise în gestiunea unui singur agent economic. Proiectul este implimentat în premieră de Ministerul Educaţiei şi are drept scop eliminarea lacunelor din procesul de alimentaţie al copiilor. Conform noilor practici, compania va fi responsabilă de cumpărarea produselor şi de prepararea bucatelor. 

Agentul economic va fi ales în urma unui concurs public, anunţă cei de la Educaţie.

"Toate procedurile care ţin de licitaţia pentru procurarea produselor sau identificarea agentului economic care să aducă aceste produse, de prepararea bucatelor, instruirea personalului, de calitatea produselor să nu răspunde noi cei din educaţie", a menţionat Valentin Crudu, şeful Direcţiei învăţământ general, Ministerul Educaţiei.

Responsabil de organizarea licitaţiei va fi Consiliul raional Străşeni. Responsabilii spun că prioritate va avea antreprenorul cu experienţă în domeniu.

"Vom beneficia de un agent economic care ne va presta servicii de alimentaţie corectă şi sănătoasă. Un beneficiu foarte bun pentru toţi copii şi toţi părinţii, care îşi trimit copiii la şcoală", a specificat Iulia Certan, şefa Direcţiei educaţie din Străşeni.

Managerii instituţiilor de învăţământ văd cu ochi buni noua iniţiativă, şi cred că astfel vor fi eliminate toate problemele privind alimentaţia copiilor.

"Va gestiona cu tot ce se întâmplă la cantină, cu mobilier, cu echipament, cu bucătari moderni. Şi mâncarea cred că mai diversificată. El va duce răspunderea la toată producţia care se va gestiona în instituţie", a explicat Lilia Corjiţa, directoare de grădiniţă.

"Acuma noi alimentăm copiii claselor primare cu un meniu de 10.80 lei, aproximativ. Pentru clasele primare va rămâne gratis, pentru gimnaziști şi liceeni va fi contra cost", a precizat Tatiana troian, directoarea Liceului "Mihai Eminescu" din Străşeni.

În cadrul proiectului este prevăzută şi alimentaţia elevilor din clasele gimnaziale şi cele de liceu. În cazul lor, mâncarea ar urma să fie contra cost.

Tinerii spun că ar fi gata să achite pentru un prânz între 15 şi 20 de lei:

"Acum noi avem bufet şi luăm câte o chiflă. Să venim să luăm un terci, mere sau ce mai este la bucătărie. În jur de 15-20 de lei. Depinde ce alegem să mâncăm".

"Avem multe lecţii şi dacă o să cinăm o să gândim mai bine. Săptămânal în jur la 70 de lei eu cred".

În raionul Străşeni sunt 26 de licee şi 41 de grădiniţe. Identificare aunui agent economic care să presteze servicii de alimentaţie este una din soluţiile propuse de autorităţi, după ce anterior au fost mai multe scandaluri legate de licitații trucate şi alimente alterate livrate şcoli şi grădiniţe. O altă soluţie la care lucrează responsabilii este organizarea serviciilor de catering.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu