PREMIERĂ! 22 de copii cu nevoi speciale vor învăţa în prima Unitate de Educaţie Incluzivă

Embed:

22 de copii cu nevoi speciale vor învăţa, de astăzi, în prima Unitate de Educație Incluzivă din ţara, creată la Liceul "Petre Ştefănucă" din Ialoveni.

Programul este o premieră pentru învăţământul din Moldova, iar în acest mod elevii se vor putea integra, treptat, în procesul general de studii. Proiectul a fost finanţat de o asociaţie neguvernamentală din Marea Britanie şi Consiliul raional Ialoveni.

Leonid Popa are 15 ani şi se deplasează doar în cărucior. Băiatul, originar din satul Văsieni, raionul Ialoveni, a fost înscris în clasa a şaptea. Chiar dacă a avut emoţii la prima oră, Leonid a fost unul dintre cei mai activi elevi.

"Ţara mea este Moldova, este frumoasă, niciodată nu o să plec de aici. Vreau să învăţ la Academia de Poliţie. Să fiu apărător al ţării, să ajut oamenii la nevoie", a spus elevul Leonid Popa.

Din cauza problemelor de sănătate, Leonid nu tot timpul reuşea să frecventeze şcoala din satul natal. Acum, însă, mama băiatului speră că fiul ei va avea parte de studii de calitate.

Copiii vor beneficia şi de săli pentru exerciţii şi proceduri de tratare a problemelor de sănătate. 

Ceilalţi elevi din liceu spun că îşi vor ajuta colegii.

Cei 22 de elevi cu nevoi speciale, care au între şase şi 16 ani, vor putea merge şi la celelalte ore, organizate în liceu, fiind însoţiţi de un specialist.

"Ei vor avea posibilitate să studieze şi într-o şcoală obişnuită. Evident că în sala de clasă cu elevii ei vor merge, în dependență de posibilităţi şi necesităţi, în baza unui plan educaţional individualizat", a afirmat directorul Liceului "Petre Ștefănucă", Vera Balan.

Programul se va desfăşura până în 2019. Costul proiectului este de aproximativ opt milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu