PREGĂTIT PENTRU RESTAURARE. 10 milioane de lei, alocate pentru Cimitirul Evreiesc (FOTOREPORT)

10 milioane de lei sunt alocate de la bugetul de stat pentru restaurarea cimitirului evreiesc din Capitală.

Caietul de sarcini şi planul de reconstrucţie sunt gata, iar autorităţile caută acum un antreprenor care să se ocupe de lucrări.

Guvernul a elaborat schiţa proiectului de reabilitare a cimitirului evreiesc. Teritoriul a fost deja defrişat, urmează să fie restaurate mormintele, amenajate aleile şi instalat iluminatul stradal.

Cea mai dificilă parte, defrişarea copacilor care creşteau printre morminte, a fost realizată. Responsabilii spun că unele monumente au fost avariate de rădăcinile arborilor. Iar altele au fost deteriorate în timpul lucrărilor de defrişare, ceea ce a stârnit un val de reacţii şi comentarii negative în presă şi pe reţelele de socializare.

"Toate mormintele care au fost afectate, cele în jur de 80 de morminte vor fi reconstruite, reabilitate, restaurate. Vorbesc de populaţia care se indignează, care a fotografiat din ferestrele lor această panoramă aşa să spunem tristă, fără vegetaţie", a spus directorul Agenţiei de Inspectare a Monumentelor, Ion Ștefăniță.

Reprezentanţii comunităţii evreieşti salută iniţiativa Guvernului de reamenajare a cimitirului şi atrag atenţia că lucrările trebuie făcute cu multă grijă.

"După tradiţia evreiască, este important să păstrezi mormintele strămoşilor, asta în primul rând. În al doilea rând, după legi, mormintele trebuie să fie în stare bună şi monumentul nu trebuie să fie avariat", a spus reprezentant al comunităţii evreieşti, Pavel Tulev.

După reamenajare, cimitirul evreiesc din Chişinău ar putea deveni o atracţie turistică. Acolo se odihnesc mari personalităţi din diferite domenii şi evrei care au supravieţuit Holocaustului.

"Am văzut de fiecare dată oameni străini care vin să-şi viziteze posibil bunicii, străbunicii. Am foarte multe solicitări personal din Belgia, Franţa pentru a găsi rădăcinile acelor basarabeni plecaţi altădată. Sunt rugat să găsesc registrele unor evrei care au locuit aici, în Basarabia", a spus directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, Ion Ștefăniță.

Cimitirul Evreiesc a fost construit în anul 1820 şi se întinde pe o suprafaţă de 12 hectare. Acolo se află în jur de 40 de mii de morminte şi monumente funerare.

De-a lungul anilor, cimitirul a fost lăsat în paragină şi a fost distrus în proporţie de 70 la sută atât de calamităţile naturale, cât şi de nepăsarea oamenilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu