Pregătirile pentru Crăciunul pe stil vechi, în toi. Gospodinele coc crăciunei și pregătesc bucate pentru masa de sărbătoare (FOTOREPORT)

Embed:

Mirosul bucatelor tradiționale împânzește astăzi bucătăriile gospodinelor din țară. Pregătirile pentru Crăciunul pe stil vechi sunt deja în toi. Iar pentru ca masa de sărbătoare să fie ca la carte, femeile s-au trezit dis-de-dimineaţă ca să le reușească pe toate. Dacă unele s-au apucat de copt colaci și crăciunei, pentru colindători, altele și-au încins tigăile și au început să prăjească pârjoalele.

Ecaterina Nicora, din satul Drăgușenii Noi, raionul Hîncești, s-a trezit cu noaptea-n cap ca să pregătească răciturile și să le lase să se prindă. Gospodina spune că toate rețetele le-a luat de la mama sa și că nu există mari secrete în a găti, important să faci totul cu dragoste. 

"Azi am făcut răciturile, am făcut și din peşte, și din pasăre. Iată facem pârjoale, bătutele le-am pregătit, numai trebuie să le prăjesc. O să fac și o salată din crabi", a spus locuitoarea satului Drăgușenii Noi, Ecaterina Nicora.

Pentru femeie, Crăciunul este o ocazie de a-și vedea copiii și nepoții. Ea spune că a ținut tot postul și că așteaptă cu nerăbdare sărbătoarea de mâine. 

"Crăciunul e o sărbătoare însemnată pentru noi. Așteptăm după post ca Nașterea Domnului să vină spor și ajutor, cu un an bun cu roadă, ca să avem ce pune pe masă", a menţionat locuitoarea satului Drăgușenii Noi, Ecaterina Nicora.

Ecaterina spune că a devenit o tradiție ca an de an să întindă masa și să-i adune la un loc pe cei mai dragi. 

"Masa este gata de sărbătoare, de primit oaspeții. Nu-s toate bucatele, salăturile încă nu le-am făcut. Mâine o să le amestecăm, ca să fie proaspete. Bucate tradiționale sunt. Dă Doamne oaspeții să vină", a povestit locuitoarea satului Drăgușenii Noi, Ecaterina Nicora.

Într-o altă gospodărie se frământă aluatul și se aprinde focul în vatră. Coacerea crăciuneilor în ajunul sărbătorii Naşterii Domnului este o tradiţie păstrată cu sfinţenie în familia Roman din satul Hârtop, raionul Floreşti. Gospodina casei susţine că prepară copturile după reţeta tradiţională apă, făină, drojdie şi puţin zahăr. 

"Trebuie să fii liniştit, trebuie să fii calm, ca să fie o pâine bună. Să ai gânduri foarte bune să te gândeşti la Domnul", a spus locuitoarea satului Hârtop, Ludmila Roman.

În timp ce frământă aluatul pentru Crăciunei, femeia cântă colinde. 

"Iaca avem 43 de ani de când trăim împreună, şi toată vremea la sărbătorile estea, coacem de toate celea".

După ce sunt împletiţi, crăciuneii sunt puşi la dospit aproape o oră, iar apoi se dau în cuptor.

La final, pentru a-i face mai rumeni, crăciuneii sunt unşi cu ulei.

loading...

Lasă un comentariu