Pregătirile pentru Crăciunul pe stil vechi au ajuns la final. Femeile dis-de-dimineaţă au copt colaci

Embed:
Pregătirile pentru Crăciunul pe stil vechi au ajuns la final. Ca de obicei, femeile s-au trezit dis-de-dimineaţă şi s-au apucat de copt colaci şi crăciunei. De asemenea, de pe masa de sărbătoare nu vor lipsi pârjoalele, friptura şi piftia.

Lilia Bernic din Ungheni ţine neapărat să facă mai multe feluri de mâncare pentru musafiri.

"Noi moldovenii preferăm într-adevăr să facem toate bucatele tradiţionale iubesc foarte mult sarmalele, răcitura de cocoş, friptura, tot timpul mă strădui să cumpăr un răţoi mut fiindcă este carne dietică", a spus locuitoarea oraşului Ungheni, Lilia Bernic.

Pentru ca să le reuşească pe toate gospodina este ajutată de toată familia.

Şi fiica cea mai mică care îşi face studiile la Iaşi a venit să sărbătorească alături de cei dragi. Tânăra spune că a aşteptat cu nerăbdare sărbătorile de iarnă ca să se întâlnească cu toată familia.

"Ca acasă nu e mai bine nicăieri aici în sânul familiei alături de mamă, de tată , de fraţi, de cei dragi unde încă te mai simţi copil. Îmi place foarte mult să gătesc mâncărurile tradiţionale mămăliga, friptura, iată sarmalele", a spus locuitoarea oraşului Ungheni, Valeria Bernic.

În timp ce prepară bucatele, familia deapănă amintiri şi îşi aduce aminte de unele tradiţii păstrate din străbuni.

"La părinţii mei, la mama în ajun de Crăciun. Mama tot timpul bătea grâul, acesta se alegea şi se bătea în piuă. Se punea la fiert, se fierbea încet, se adăuga miezul de nucă şi se făcea ca o colivă",  a spus locuitoarea oraşului Ungheni, Lilia Bernic.


"Se puneau la începutul ogorului doi crăciuneii în coarnele boului şi se ara tot pământul . La sfârşitul zilei se scoteau crăciuneii din coarnele boului şi se dădeau să îi mănânce", a spus locuitoarea oraşului Ungheni, Lucia Nemţeanu.

În unele localităţi, preotul şi membrii corului bisericesc merg pe la case cu o icoană şi vestesc Naşterea lui Iisus Hristos.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu