Pregătirile de Crăciun, în toi. Brutarii lucrează de zor pentru a coace cât mai mulţi crăciunei

Embed:

Sărbătoarea Naşterii Domnului pe stil vechi este tot mai aproape, iar brutarii lucrează de zor pentru a face faţă cererii mari de crăciunei. Forfotă mare este şi în multe sate din ţară. Gospodinele împletesc tradiţionalii colaci pe care îi vor da colindătorilor, iar primul este pus la icoană ca să aducă noroc. 

Pregătirile sunt în toi în localitatea Băhrineşti din raionul Floreşti. Lilia Mangos s-a trezi dis-de-dimineaţă şi s-a apucat de copt colaci şi crăciunei: "Pun drojdia la înmuiat cu apă caldă pe cinci minute, apoi cern făina. Făina trebuie proaspăt cernută ca să fie coptura mai puhavă. După ce îi scoatem din cuptor îi dăm cu ulei şi pe urmă cu sirop făcut din apa şi zahăr ca să fie mai dulci."

Gospodinele s-au apucat şi de gătitul bucatelor. De pe masa de Craciun nu vor lipsi sarmalele şi pârjoalele: "Nu lipseşte la Crăciunborşul scăzut. Pregatim carnea de porc, sau de raţă, de gâscă. Morcov, varza murată. Se pune în ceaun şi se fierbe două, trei ore."

Cei care nu au timp să-i coacă acasă, pot găsi crăciunei în magazine. În doar 24 de ore, brutarii de la cel mai mare combinat de panificaţie din ţară au copt şase tone de crăciunei.

Brutarii spun că, în ajunul Crăciunului, lucrează de două ori mai mult decât în zilele obişnuite.

"Sunt trei schimburi de lucru. Lucrează în jur la 50 de oameni în fiecare schimb acum la sărbători. Producem o cantitate zilnică, tot la solicitare, aproximativ câte şase tone de crăciunei şi trei, patru tone de colăcel", a menţionat Victoria Voluţă, tehnolog la o fabrică de pâine. 

Un crăciunel costă, în medie, 5 lei în magazinele din ţară. Acesta este o pâine decorativă sub forma cifrei opt neîncheiată şi se oferă colindătorilor în semn de mulţumire. Potrivit tradiţiei, crăciunelul care se taie şi se coace din primul aluat se va ţine la icoană până primăvara, când încep lucrările în câmpuri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu