Pregătiri pentru Paşte! Cum arată coşurile din nuiele împletite de o familie de meşteri din Soroca

Embed:

Mai puțin de o lună a rămas până la Paște, iar meșterii populari deja au început pregătirile. Ei spun că, în prag de sărbătoare, la mare căutare sunt coșurile din nuiele, în care creștinii obişnuiesc să pună pasca şi ouăle roşii atunci când merg să le sfințească la biserică.

Lidia Manea din satul Rubleniţa, raionul Soroca, a deprins meşteşugul împletitului din nuiele acum 42 de ani. Între timp ea a atins performanța de a confecționa un coș în doar aproximativ o oră. Totul depinde însă de mărime şi model.

Lidia Manea spune că depune mult suflet atunci când împleteşte din nuiele. Femeia dă asigurări că, în preajma Paștelui, va scoate în vânzare coșuri pentru toate buzunarele.

"Pentru Sfintele Paşte! Avem diferite modele. Şi mai mici, şi mai mari, şi pentru oameni mai săraci şi pentru cei mai bogaţi", spune femeia.

Meşteriţa este ajutată de soțul său, căruia îi revine și partea cea mai grea a lucrului: tăierea loziei, fierberea, cojirea, despicarea şi strunjirea nuielelor.  

"Procesul cel mai greu este fierberea, trebuie şi lemne şi aici este lucrul cel mai murdar'', a menţionat soţul femeii, Nichita Manea.

Meşteşugul a fost deprins de toţi membrii familiei.

"De când mă țin minte dimineața ne trezeam, seara ne culcam aceasta era în gând. Practic asta era copilăria noastră. Mie asta îmi place, cu asta mă mândresc", a menţionat fiica, Rodica Baltă.

"Toţi în familie împleteau cu fibre vegetale şi mi-a plăcut foarte mult. M-au învățat, și acum împletesc și eu unele lucruri, chiar copiii la noi se ocupă tot cu împletitul", susţine nora Lidiei Manea, Valeria Manea.

Prețul unui coș variază între 50 și 150 de lei.

Pe aceeaşi temă