Pregătiri pentru masa de Crăciun pe stil nou. Cât trebuie să scoată moldovenii din buzunare pentru a cumpăra bunătăţi

Embed:

Moldovenii care sărbătoresc Naşterea Domnului pe stil nou au mers la cumpărături pentru masa de Crăciun. Deşi au rămas doar două zile până la sărbătoare, oamenii nu se îmbulzesc la tarabele cu produse. Cumpărătorii spun că, pentru un meniu modest de sărbătoare, vor trebui să plătească cel puţin 1.000 de lei.

De pe masă nu pot lipsi pârjoalele, friptura şi piftia. La Piaţa Centrală din Capitală un kilogram de carne de porc costă 70 de lei, iar picioarele - până la 65 de lei. Ceva mai ieftină este carnea de cucoş - 41 de lei kilogramul.

iată ce spun cumpărătorii: 

"Vom face friptură din cărniţă, pârjoale. O coacem. Multe. Da pentru cine intră în casă la sărbătoroare, toți să fie primiți. Vom pregăti şi salte".

"Friptură, mămăliguță cu brânză. Pentru noi, pensionarii e scump, da ce să facem? – Pe cine așteptați de sărbători acasă? – Am un băiat, nepoțeii".

În timp ce unii comercianți se laudă cu vânzări mari, alţii spun că în anii trecuți făceau mai mulți bani în perioada sărbătorilor de iarnă.

"Procură lumea. Care îi place ceafă, care îi place șoldul. La care costița îi place. Sunt care o fac și la grătar, sânt care o coc, o afumă. Fac cărniță afumată".

"Vânzările cu mult s-au micșorat. Față de anii ceilalți.Cu toate că prețurile au scăzut și la porc și la vită tare".

"N-am ridicat. Cum o fost, poate la carnea curată curată, cinci lei acolo. Da la carnea cu os deloc nu am ridicat-o. Carnea de vită se vinde cel mai bine".

Şi mai puţini moldoveni erau la tarabele cu legume. Un kilogram de roşii costă aproximativ 30 de lei, iar castraveţii pot fi cumpăraţi cu 35 de lei.

Şi cum sărbătorile de iarnă nu pot trece fără fructe exotice pe masă, acestea se regăsesc, de asemenea, în lista de cumpărături. La Piaţa Centrală, portocalele şi bananele costă, în medie, 20 lei kilogramul, iar ananasul - 38 de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu