PREGĂTIRI PENTRU ALEGERI. Când vor putea candidaţii să se înregistreze la CEC şi când va începe OFICIAL campania electorală

Embed:

La sfârşitul lunii decembrie începe o perioadă fierbinte atât pentru candidaţii la funcţia de deputat, cât şi pentru organizatorii scrutinului din 24 februarie. Comisia Electorală Centrală a aprobat un program calendaristic, unde a inclus toate acţiunile privind desfășurarea scrutinului.

Concurenţii electorali vor putea depune actele pentru înscrierea în cursă începând cu 26 decembrie. Termenul-limită de înregistrare este de şapte zile din data depunerii documentelor.

Campania electorală va începe oficial în 25 ianuarie, cu o lună înainte de scrutin. În data de 29 ianuarie va fi încheiată procedura de actualizare a listelor electorale de bază, iar până în 31 ianuarie va fi publicată integral lista candidaţilor înregistraţi în cursă. 

Modificări în listă vor putea fi făcute până în data de 9 februarie. Potrivit programului aprobat de CEC, până în 20 februarie vor fi tipărite buletinele de vot.

Scrutinul parlamentar se va desfăşura în baza sistemului mixt, în 24 februarie, începând cu ora 07.00 dimineaţa şi până la ora 21.00. 50 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar 51 – în circumscripţii uninominale.

Documentele necesare pentru validarea alegerilor vor fi transmise la Curtea Constituțională până în data de 4 martie, iar Curtea va avea la dispoziție 5 zile pentru a confirma rezultatele scrutinului parlamentar.  

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu