Pregătiri intense pentru Ziua Iei. Meşterii lucrează cu dăruire la orice ornament în stil naţional

Embed:

Pregătiri de zor pentru Ziua Iei, celebrată în premieră la sfârşitul acestei luni. Meşterii populari lucrează cu migală la cele mai deosebite ornamente. Printre aceştia se numără şi creatoarea Maria Cristea.   

"Am vrut să arăt belșugul, viața, hărnicia și tandrețea, am încercat prin semnele respective să pun tot în această ie", a spus meșterul popular, Maria Cristea. 

Cam aşa arată fiecare zi din viaţa Mariei Cristea, care munceşte cu dăruire şi pune suflet în fiecare ie.

Creatoarea spune că Festivalul Iei este un bun prilej de valorificare a obiceiurilor şi tradiţiilor noastre.

"Este un popor vechi, cu istorie, dar asta noi sântem și asta trebuie să știm și asta trebuie să promovăm. Sper să reușesc", a subliniat meșterul popular. 

Maria Cristea confecționează ii de mai bine de 25 de ani. Are nenumărate lucrări cu diverse ornamente, pentru gusturile şi buzunarele tuturor. Preţul acestora variază între 600 şi 6000 de lei:

"Dac-ar fi să-i îmbrăcăm pe toți locuitorii din Moldova cu câte o ie, probabil mi-ar ajunge."

Ministrul în exercițiu al Culturii, Monica Babuc, susține că atât Ziua Iei cât şi a Portului Național, care este propusă pentru a fi sărbătoare naţională, sunt evenimente menite să valorifice patrimoniul nostru cultural.

"Ziua iei pe care o organizăm este un eveniment extrem de important pentru că acolo nu doar ne vom bucura de frumusețea iei dar vom cunoaște și vom descifra taina ei. Cel mai important obiectiv al nostru este promovare și protejarea patrimoniului național cultural", a spus ministrul în exercițiu al Culturii, Monica Babuc. 

Hotărârea de Parlament cu privire la Ziua Portului Popular urmează să fie aprobată şi de Parlament. Evenimentul ar putea fi sărbătorit anual în fiecare a patra zi de duminică a lunii iunie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu