Pregătiri în ajun de Ispas. Tradiţiile care trebuie respectate cu sfinţenie în această zi

Embed:

Creştinii ortodocşi vor sărbători, mâine, Înălţarea Domnului. Biserica spune că această zi este la fel de importantă ca Paştele.

De Ispas, creştinii se salută cu "Hristos s-a Înălţat!".  În ajun, gospodinele pun la cuptor pasca şi vopsesc ouăle. 

Nina Prisăcaru din Nicoreni, Drochia, a făcut o şezătoare pentru ca pregătirile pentru Ispas să decurgă mai bine. Gospodinele s-au adunat dis-de-dimineaţă pentru a coace pască şi colaci.

"Ieri am făcut dulciurile, nucuşoare cu ciuperci. Azi am copt vărzare, plăcinte cu mărăraţi şi am făcut pasca, că ultima zi din an se face acum pasca. Să putem să ne ducem la o sfântă biserică, la o mănăstire, că dai de pomană", a spus Nina Prisăcaru 

În ajunul Înălţării Mântuitorului, gospodinele pregătesc diferite bucate tradiţionale, ca la Paşte. De pe masa de sărbătoare nu vor lipsi piftia, carnea de miel şi sarmalele pregătite după o reţetă moştenită.

În timp ce gospodinele se descurcă de minune la împletit sarmale, mezina familiei vopseşte ouă.

Înălţarea Domnului este celebrată la 40 de zile de la Înviere. Este una dintre cele 12 sărbători creştine din an.

"Ne îngrămădim şi facem masa şi a doua zi ne întâlnim toţi şi stăm la masă cu neamuri şi copii. E o tradiţie din bunei, care e frumoasă şi cred că niciodată n-o să treacă şi copii noştri o să vadă la noi şi o să facă şi ei tot aşa", a spus Valentina Prisăcaru. 

De Înălţarea Domnului, sunt împărţite pomeni pentru cei morţi.

Potrivit datinilor, în această zi se pun frunze de nuc la poartă. Se spune că pentru a avea recoltă bogată, semănătorile se fac până la Ispas.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu