Preferă votca şi berea, dar nu şi tulburelul. Cât vin produs de fabricile din ţară consumă moldovenii (VIDEO)

Embed:

În timp ce oficialii fac eforturi să promoveze vinul moldovenesc peste hotare, consumatorii din ţară preferă mai mult berea sau vodca decât produsele vinicole autohtone. Situaţia este reflectată în statisticile ministerului Agriculturii, care nu includ însă consumul de vin produs în condiţii de casă.

Anual moldovenii consumă doar o zecime din cele peste 140 de milioane de litri de vin produs de fabrici. Pentru comparaţie în Franţa, Italia sau Spania acest raport constituie peste 50%.

Datele Ministerului Agriculturii arată că, în 2012, moldovenii au consumat 250 de milioane de sticle de bere, peste 30 de milioane de sticle de vodcă, şi aproape 30 de milioane de sticle de vin.

Reprezentanţii magazinelor spun că, şi în prezent, tendinţa este aceeaşi. 

"2013 este un an în care vânzările de vinuri s-au stabilizat. Până acum vorbim de perioada anilor 2009-2012 erau în scădere. Consumul de bere rămâne totuşi în topul preferinţelor consumatorilor noştri", susţine reprezentantul unei reţele de magazine Cristina Strechi.

Moldovenii explică diferit de ce nu cumpără vin din magazine:

"Consumăm mai multă bere decât vin. Berea te relaxează, e mai uşoară".

"Preţul nu este cel mai rezonabil. O sticlă de vin costă 50-60 de lei, ceea ce nu corespunde realităţii".

"Am acasă vin. De ce să dau bani în plus pentru el? Nu am încredere în ce se vinde în magazinele noastre".

Ministrul Agriculturii spune că situaţia s-ar putea schimba dacă vinificatorii ar manifesta mai mult interes pentru piaţa locală.

"În orice ţară, dacă este o problemă cu exportul de vin sau cu promovarea, nimeni nu o să întrebe ce face ministerul, toţi vor întreba ce fac companiile. Este businessul lor şi ei trebuie să fie mult mult mai activi în acest domeniu", a declarat Vasile Bumacov.

Cea mai mare parte a exporturilor de vin moldovenesc revin Federaţiei Ruse unde ajung aproape 30 de procente din totalul producţiei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu