PRECIZĂRILE Poliţiei privind asigurarea ordinii publice în faţa judecătoriei, unde un grup de persoane au venit să-l susțină pe inculpatul Gheorghe Petic

Poliţia a făcut precizări privind asigurarea ordinii publice și securității în faţa judecătoriei unde un grup de persoane au venit să-l susțină pe inculpatul Gheorghe Petic. 

"După pronunțarea sentinței, polițiștii IP Orhei au cerut să fie deblocat accesul către sediul instanței, pentru transportarea lui Gheorghe Petic și au atenționat că, în caz contrar, se va aplica legea, dar nu s-a făcut uz de forță. Totuşi, protestatarii au menținut în mod ilegal blocajul. Ulterior, condamnatul a fost urcat în autospeciala escortei, iar angajații INP au deblocat ieșirea și au format un cordon pentru a permite deplasarea în siguranta autovehiculului", se menţionează într-un comunicat emis de Poliţie.

Totodată, reprezentanţii Poliţiei Naţionale au precizat că în timpul formării cordonului, un angajat al INP a fost bruscat de unul dintre protestatari şi amenințat cu răfuială fizică.

"Ca urmare, polițistul a folosit gaze lacrimogene pentru a opune rezistență agresiunilor și pentru a permite deplasarea transportului în deplina siguranță. Legalitatea acțiunilor polițistului urmează a fi examinată de procuratura din Orhei. De asemenea, INP va analiza imaginile video de la acest incident, din perspectiva posibilelor încălcări ale legii, dar și din perspectiva analizării modului de acțiune a angajaților sai", se notează în comunicat. 

În acest context, Poliția solicită celor care organizează proteste să respecte prevederile legale și să nu recurgă la provocări, agresiuni sau încercări de a împiedica activitatea polițiștilor: "Orice fel de abatere de la normele legale atrage răspunderea directă în fata legii a organizatorilor manifestațiilor publice și a celor care au comis ilegalitățile, iar forțele de ordine vor aplica legea pentru a menține ordinea publică, atunci când aceasta este perturbată".

PUBLIKA.MD aminteşte că Gheorghe Petic a fost condamnat pentru viol la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semi-închis. Fostul polițist de frontieră trebuie să plătească şi o amendă de 30 mii de lei pentru că a pătruns ilegal în casa victimei. Decizia a fost pronunțată de Judecătoria Orhei. 

După pronunţarea sentinţei, susţinătorii lui Petic, strânşi în faţa judecătoriei, au început să fie agresivi. Pentru a-i calma, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene.

Gheorghe Petic a fost arestat în octombrie anul trecut, după ce a fost acuzat de viol de o femeie. El a fost surprins de o cameră de supraveghere în timp ce intra în casa victimei, iar pe hainele lui au fost depistate probe biologice care aparţin femeii.
   

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu