PRECIZĂRILE PA privind FRAUDA BANCARĂ: Cifra de 2,9 miliarde de dolari este suma fondurilor de împrumut, acordat de cele 3 bănci societăţilor din grupul Şor

Suma banilor sustraşi din cele 3 bănci comerciale este de aproximativ 600 de milioane de dolari şi nu de 3 miliarde de dolari. Sunt precizările Procuraturii Anticorupţie privind frauda bancară.

"Cifra de 2,9 miliarde de dolari, menţionată în acelaşi raport, constituie suma fondurilor de împrumut, acordat de cele 3 bănci societăţilor din grupul Şor. Din această sumă, 600 de milioane de dolari sunt banii sustraşi, iar suma restantă din cele 2,9 miliarde a fost rambursată băncilor pentru stingerea împrumuturilor. Modul în care au fost rambursate aceste mijloace este investigat de procurori sub aspectul spălării de bani şi nu prin prisma sustragerii. Respectiv, afirmaţia precum că din sistemul bancar au fost sustrase 3 miliarde de dolari nu este corectă", se menţionează în nota prezentată de Procuratura Anticorupţie pe marginea investigaţiilor în dosarele fraudei bancare.

Potrivit rezumatului PA, un reper pentru valorile care sunt urmărite pentru recuperare constituie suma de 13,34 miliarde lei, sumă care reprezintă valoarea hârtiilor de valoare de stat, emise în vederea acoperirii creditelor de urgență, acordate de BNM, în favoarea BEM, BS și UB.

La etapa actuală, numărul cauzelor penale care s-a aflat sau se mai află în gestiunea grupurilor de urmărire penală conduse sau exercitate de către Procuratura Anticorupție (în comun cu alte organe de investigare), este estimat la 197 de cauze penale, inițiate de către procurori şi ofițerii CNA începând cu anul 2009, cauze penale privind faptele infracționale de prejudiciere a Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank.

Lasă un comentariu