PRECIZĂRILE Ministerului Sănătății cu privire la acțiunile necesare în cazul instituirii carantinei la nivel local

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a venit cu precizări despre acțiunile necesare în cazul instituirii carantinei la nivel local, în lupta cu răspândirea coronavirusului.

"Carantină se instituie exclusiv în baza deciziei Comisiei teritoriale pentru Situații Excepționale/Sănătate Publică pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19 în conformitate cu Legea nr. 10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice și include:

- restricția activităților de circulație ce presupune interzicerea intrării și ieșirii din zona de carantină, cu excepția asigurării localității cu servicii și bunuri de primă necesitate;

- limitarea circulației în zona de carantină;

- izolarea sau separarea de alte persoane a persoanelor suspecte de a fi infectate, dar care nu sunt bolnave.

Se va asigura organizarea în comun cu lucrătorul medical a deservirii medicale urgente pentru locatarii zonei de carantină.

Colaborarea și informarea cu regularitate a echipei locale și Comisiei teritoriale pentru Situații Excepționale/Sănătate Publică privind situația și măsurile realizate", se menționează în comunicatul emis de reprezentanții Ministerului Sănătății.

PUBLIKA.MD amintește că în spitalele din Moldova sunt 109 persoane cu COVID-19, iar alte 105 sunt suspecte de îmbolnăvire. 

Potrivit datelor oficiale prezentate de Ministerul Sănătăţii din cele 109 persoane infectate cu coronavirus, 64 sunt femei, între care 2 gravide, şi 45 sunt bărbaţi.

Totodată, 66 de cazuri sunt cu transmitere locală, iar 43 de bolnavi au venit din Italia, Marea Britanie, Franţa, Elveţia, Ucraina, Rusia, România şi Cehia. 

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire sunt în Capitală, 40 la număr. 17 bolnavi sunt din Hânceşti, câte opt din Căuşeni şi Ştefan Vodă şi alţi şase din Ialoveni.

De asemenea, sunt şase pacienţi din stânga Nistrului. Cinci cazuri au fost înregistrat în Soroca, patru în Anenii Noi, trei bolnavi sunt din Sângerei şi doi din Cantemir.

Şi la Râşcani au fost înregistrate două cazuri. Câte un caz de infectare a fost înregistrat la Basarabeasca, Cahul, Călăraşi şi Dubăsari. Tot câte un caz a fost înregistrat şi la Floreşti, Leova, Orhei şi Şoldăneşti.

Statisticile Ministerului Sănătăţii arată că în prezent sunt monitorizate peste 27 de mii de persoane. Până acum au fost efectuate aproximativ 900 de teste pentru depistarea coronavirusului.

Ieri, în cadrul ședinței Comisiei Situației Excepționale, au fost luate mai multe decizii care reies din evoluția pandemiei COVID-19. Astfel,  începând cu data de 25 martie, se va interzice aflarea persoanelor în spații publice: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement. Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării vor asigura respectarea acestei decizii și vor monitoriza situația.

Totodată, pe parcursul lunii aprilie, va avea loc distribuirea prin intermediu Poștei Moldovei, a pensiilor și alocațiilor sociale pentru  persoanelor în etate, pentru a asigura protecția acestora, reieșind din faptul că ei presupun cea mai vulnerabilă categorie la infecția COVID-19. 

De asemenea, se interzice prestarea serviciilor de alimentație publică în unitățile de comercializare a produselor petroliere;

 

loading...

Lasă un comentariu