PRECIZĂRILE MAIB în cazul furtului de la o filială a băncii: Pledăm pentru o investigaţie transparentă

MAIB pledează pentru o investigare transparentă şi reţinerea persoanelor care se fac vinovate în cazul furtului de la sucursala Chişinău-Buiucani a Moldova Agroindbank. Totodată, reprezentanţii băncii au venit cu unele precizări în acest caz:

"Banca dispune de unul dintre cele mai complexe sisteme de securitate, inclusiv în sucursala Chişinău-Buiucani. Standardele şi cerinţele de securitate au fost integral respectate, fapt cunoscut şi de organele de drept.

Serviciile de securitate contractate de bancă şi prestate de o companie licenţiată de Ministerul Afacerilor Interne corespund standardelor impuse în condiţiile de licenţiere.

Învinuirea adusă băncii precum că ar demonstra "absenţă totală a unei preocupări [...] pentru implementarea standardelor de siguranţă în sistemul financiar bancar" nu corespunde realităţii. Banca îşi respectă cu stricteţe obligaţiunea de a se conforma standardelor existente în domeniu, iar licenţa acordată de Ministerul Afacerilor Interne companiei care prestează serviciile de securitate reconfirmă acest fapt.

Ţinând cont de etapa iniţială a anchetei şi desfăşurarea audierilor individuale a clienţilor, este prematur să facem referire la o sumă exactă a pagubelor.

Contăm pe investigarea corectă, obiectivă, transparentă şi eficientă a cazului, în vederea reţinerii persoanelor care se fac vinovate şi recuperării prejudiciului în cel mai scurt timp.", se menţionează într-un comunicat emis de MAIB. 


Amintim că, potrivit unui comunicat al IGP, suma pagubelor în cazul furtului de la filiala  Moldova-Agroindbank se ridică la 30 de milioane de lei. Anchetatorii precizează că au fost golite 84 de casete, din care au fost sustraşi bani, bijuterii şi alte bunuri. În comunicatul de presă al IGP este menționat faptul că furtul a fost planifica minuţios din timp.

De asemenea, potrivit poliției, banca nu a respectat standardele de securitate în cadrul filialei vizate. Anterior, şeful Inspectoratului de Poliţie Buiucani, Lilian Pascaru a declarat că există mai mulţi suspecţi, dar nu a oferit detalii. 

Furtul s-a produs sâmbătă, între orele 3 şi 5 dimineaţa, iar poliţia sesizată abia la ora 09:25.

Hoţii au reuşit să pătrundă în interior după ce au deconectat energia electrică din sediul băncii şi au deteriorat grilajul din metal de la intrarea din spatele edificiului.

De asemenea, camerele de supraveghere şi alarma au fost deconectate. Dacă vor fi identificaţi şi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă să facă până la 12 ani de puşcărie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu