PRĂPĂD la Căuşeni! Mistreţii DISTRUG culturile, iar localnicii SUNT ÎNGRIJORAŢI de ce se întâmplă

Embed:

Mistreții fac ravagii în câteva sate din raionul Căuşeni. Turmele de porci sălbatici distrug culturile de pe câmpurile comunei Grădiniţa. Localnicii dau vina pe vânători, care nu monitorizează creşterea populaţiei acestor animale şi nu au grijă de hrana lor în pădure. 

Noaptea trecută pe acest teren cu o suprafata de 35 de hectare, semănat cu orz, mistreții au lăsat mai multe urme. Adâncimea acestora ajunge până la 20 de cm. Astfel, aproximativ o treime din recolta de pe acest câmp este compromisă.

Cele mai mari pierderi le-a suferit Filimon Miron, care administrează 360 hectare de teren arabil.

"Iată aici deja de două ori am semănat, dar mistreții au alergat și au distrus tot", a menționat reprezentatul întreprinderii agricole din Căușeni, Filimon Miron.

Localnicii sunt îngrijoraţi de soarta culturilor din grădinile lor:

"Eu locuiesc lângă cimitir şi am grădină. Locul este foarte accesibil pentru mistreţi".

"Ei intră în vii, în grădinile care se află la marginea câmpiilor".

"Aleargă peste tot, mănâncă strugurii".

Pierderile fermierilor în urma invaziei mistreţilor sunt de aproximativ 160.000 de lei, dar oamenii se tem că acestea ar putea creşte. Problema persistă de mai mulţi ani în zonă. Autorităţile locale dau vina pentru această situaţie pe cei care au luat în arendă suprafeţe de pădure şi cresc mistreţi pentru vânătoare. 

"Ne-am adresat la toate instanțele, chiar și la procuratură, dar problema încă nu a fost rezolvată, iar oamenii nu mai au răbdare", a declarat primarul raionului Căușeni, Anatolie Vlas. 

Antreprenorii acuzaţi nu au fost de găsit pentru a comenta situaţia. Președintele asociației vânătorilor și pescarilor, Oleg Ciocoi, spune că autorităţile ar trebui să creeze o comisie pentru a stabili dacă pagubele au fost produse de mistreţi. Dacă acest lucru se va confirma, statul trebuie să plătească despăgubiri.

"La 100 de hectare trebuie să fie un mistreţ sau doi, la 1.000 de hectare - 8 sau 10. Acest lucru trebuie să fie respectat din patea gestionarului. Şi dacă se depistează că sunt mai mulţi, atunci trebuie să fie hrănite şi când se deschide sezonul de vânătoare numărul acesta ar putea fi foarte uşor de reglat".

"În zona Căușeni există mai multe probleme de acest gen. Ultima mea solicitare către "Moldsilva" a fost că în cazul în care cei care deţin acest contract şi nu vor respecta, să le fie rezeliat contractul", a declarat Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

Întreprinderea "Moldsilva” intenţionează să soluţioneze problema prin modificarea legislaţiei cu privire la vânătoare, care ar permite monitorizarea mai strictă a animalelor sălbatice.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu