PRĂPĂD în sudul Moldovei. Munca unor oameni s-a dus de râpă după o ploaie cu "nuci" (VIDEO)

Embed:

Grindina a făcut prăpăd în sudul ţării. În mai puţin de jumătate de oră, ploaia a compromis zeci de hectare de viţă de vie. Oamenii sunt disperaţi şi spun că le-a fost distrusă munca de un an de zile. 

În satul Antoneşti, raionul Ştefan Vodă, grindina a fost chiar şi de mărimea unei nuci.

"Din grâu nu-i nimic. Spicul acesta combina nu poate să-l ia, pentru că ele e tot la pământ. Situaţia este foarte agravată. 100 de procente e afectată plantaţia. Acum punem agregatele, discurile, discuieşte şi să pregătim pământul pentru noua semănătură", a declarat fermierul din satul Antoneşti, raionul Ştefan Vodă, Valentina Malancea.

Cu lacrimi în ochi, oamenii au privit neputincioşi cum munca lor este distrusă de grindină: 

"Din primăvară am pus, ne-am străduit, până acum am prășit ca să fie curățel, să avem ce mânca, acum deja nu știu ce o să facem. Nu am rămas cu nimic. Totul e fărâmat", a spus o femeie.

"Ceapa e în pământ, nu ştiu s-a mai face sau nu. Vedeţi cum stau cozile în jos, sunt numai cioturi. Dar roşiile trebuie să mai cumpăr răsad iar şi chiperii iar să-i răsădesc. Iară muncă. Aşteptam, că erau în floare deja."

În mai puţin de jumătate de oră, ploaia a distrus zeci de hectare de viţă de vie. Unii fermieri spun că este pentru al doilea an consecutiv când grindina le compromite roada.

"Nouăzeci de procente din roadă este la pământ. Toată munca a fost irosită în 15-20 de minute. Anul trecut a fost pe trei mai tot grindină, lăstarii nu erau deja formați. În zona nu avem nicio stație anti-grindină ca să poată preveni calamitatea", a spus un bărabat.

"Dacă avem câte un strugure două rămas pe tufă, e afectat de gehaţă, din ele nu o să mai fie nimic. Uitaţi-vă, se forma bobiţa şia cum a afectat-o..."

Potrivit specialiştilor, pagubele sunt semnificative.

"Mai mult au fost afectate mărul, piersicul, prunele, porumbul, floarea soarelui și alte culturi. Mai puțin a fost afectate culturile de prima grupă, cum este grâul, orzul, mazărea. Vor fi doar mere pentru suc", a spus agronomul Rodion Bratu. 

Potrivit meteorologilor, în următoarele zile vom avea parte de vreme fără precipitaţii.

Meteorologii promit că astăzi nu va ploua în ţară, însă ce vor sesiza locuitorii din Cahul şi Comrat

 
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu