PRĂPĂD în Capitală din cauza FURTUNII: Copaci doborâți, panouri căzute, acoperișuri luate de vânt. Cetăţenii, îndemnaţi să fie PRUDENŢI

Embed:

Codul portocaliu de vânt puternic emis astăzi de meteorologi a făcut ravagii și în Capitală. În mai multe curți de bloc și pe zeci de străzi, copacii au fost doborâți la pământ, iar firele electrice au fost rupte. Mașinile parcate au fost avariate de crengi, iar echipele de intervenție au lucrat non-stop la lichidarea consecințelor.

În Chişinău vântul a smuls bucăţi de pe faţada unui centru comercial.

Zeci de minute fragmentele au fluturat ameninţător deasupra trecătorilor, iar ulterior, angajaţii centrului comercial le-au dat jos.

La Palatul Naţional, un cadru metalic utilizat pentru afişe a căzut peste mașinile parcate în apropiere.

"M-a telefonat poliţistul şi mi-a spus că maşina mea e avariată de către standul din faţa palatului Naţional. Este daună în valoare de trei mii de peste trei euro şi cei de la palatul naţional ne-au asigurat că ei vor clarifica situaţia şi ne vor despăgubi", a spus o şoferiţă.

"Am fost telefonat că maşina este avariată. Agentul economic a promis că toate despăgubirile o să fie achitate. O să vedem deja", a declarat un bărbat.

"Este clar că instalația ne aparține, deşi nu noi suntem vinovaţi de vânt și de situația meteorologică, de aceea am făcut schimb de numere de telefon, așteptăm ca poliția să întocmească procesul verbal și vom clarifica această situație ca să nu ne mai trezim cu alte incidente", a precizat Irina Suhuşi, șefa Serviciului Economic-Financiar.

"Luăm măsuri conform legislaţiei în vigoare. Pînă când eu văd deteriorare, dar mai departe dacă ambii n-o să găsească limbă comună cred că o sa se adreseze în judecată", a afirmat Leahu Nicolae, ofiţer operativ de sector.

Internauții au postat pe rețelele de socializare mai multe fotografii cu pagubele provocate de vânt. Pe strada 31 august, o bucată de beton desprinsă de pe fațada unei clădiri a căzut în stradă.

Și în cartierul Telecentru pe mai multe străzi copacii au fost puși la pământ. Pe strada Gheorghe Asachi, un arbore a căzut peste capota unei mașini și a distrus un aparat de aer condiționat.

Proprietara casei peste care a căzut copacul spune că în acel moment se afla la muncă: "
M-a sunat și m-a chemat, jumătate de acoperiș mi-a distrus. Eu am lăsat serviciul și am venit să văd ce s-a întâmplat. A venit polițistul de sector, au scris acolo și a zis că o să ne telefoneze, ce o să ne mai facă".

Oamenii spun că s-au adresat de mai multe ori la cei de la Spații Verzi pentru a tăia copacii care sunt putrezi și pot cădea în orice moment: "
Femeia asta primește șapte sute de lei, acum ce să facă dacă numai ce a făcut acoperișul. Uitați-vă ce se face în copacii aceștea, am scris, au venit cică „numai ați scris că numai să le curețe”, dar voi vedeți că în partea ceea el e putred".

La fel și în suburbia Capitalei, pe strada Ștefan Vodă, din oraşul Durlești, un copac a căzut peste o stație de așteptare. La fața locului a intervenit un echipaj al pompierilor și mai mult muncitori de la Direcția locativ-comunală a Primăriei. Din fericire nimeni nu a avut de suferit.

Oamenii spun că din cauza vântului puternic, deplasarea prin oraș devine tot mai periculoasă:

"Au fost cazuri când copacii au căzut peste o femeie și ea a decedat. Pe așa vânt nu trebuie să mergem pe lângă copaci".

"E periculos, da. Clar că e periculos, dacă era cu oameni, se întâmpla ceva".

În acest context, primarul Capitalei, Ion Ceban, a venit cu un apel către locuitori să fie prudenți când merg pe stradă, iar șoferii să nu parcheze mașinile sub copaci. Cei care nu au o urgență, să rămână în casă.

Totodată, profesorii și părinții sunt atenţionaţi să nu lase copiii singuri în curți și pe stradă.

PUBLIKA.MD aminteşte că avertizarea Cod Portocaliu emisă, la miezul nopţii, este valabilă până la ora 20:00, iar meteorologii anunţă că rafalele ajung chiar şi 90 de kilometri pe oră.

De menţionat că vântul puternic a făcut ravagii şi în localităţile din ţară. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, 112 localităţi au rămas fără energie electrică, dintre care 80, în nordul ţării. În acest sens, oamenii sunt îndemnaţi să nu atingă firele electrice căzute.

 

loading...

Lasă un comentariu