Prăjiturile noastre, apreciate peste hotare. Cel mai mare combinat a exportat aproape 2500 de tone

Embed:
Produsele moldoveneşti de patiserie sunt pe placul străinilor. Doar anul trecut, cel mai mare combinat de panificaţie din ţară, a exportat marfă în valoare de 72 de milioane de lei. Administraţia întreprinderii spune că, în 2019, vrea să mărească volumul livrărilor şi, pentru asta, a cumpărat încă două linii de producere. Aşa cum statul deţine mai mult de jumătate din acţiuni, subiectul a fost discutat la o şedinţă la care a participat directorul Agenţiei Proprietăţii Publice, Vladimir Baldovici.

Anul trecut, aproape 2500 de tone de biscuiţi, covrigi, turte dulci şi prăjituri au ajuns în peste 20 de ţări europene, dar şi în Statele Unite. Peste hotare sunt livrate 60 la sută din totalul produselor.

"Ne mândrim că în diferite ţări ajung produsele noastre, este lăudată. Chiar eu am rude peste hotare care spune că este gustos. Produsele noastre ajung în Germania, în America."

"Ne mândrim că avem foarte mult la export, depinde de comenzi. Avem în Germania, Canada, America, Italia, Grecia."

"Sunt foarte gustoase, naturale. Sunt cele mai bune."

Pentru a faţă face cerinţelor consumatorilor străini, administraţia investeşte în modernizarea întreprinderii. Doar pentru cele două linii noi combinatul a plătit 16 milioane de lei.

"În prezent se montează utilajul pentru producerea unei linii de covrigei, care în Moldova nu se produc şi, acum, în Germania, se confecţionează altă linie, în special ne-am axat pe exportul pe care rămâne să îl îndreptăm spre Israel", a declarat Boris Andros, directorul întreprinderii.

Întreprinderea intenţionează să majoreze şi volumul de producere a pâinii "sociale" Chişinău, vândută la preţ mic.

"Este o întreprindere neordinară, în cadrul căreia avem produse cu caracter social, de aceea statului şi a Guvernului va fi majoră. Am discutat probleme care se referă la dezvoltarea ulterioară a întreprinderii, vorbim de reutilare", a spus Vladimir Baldovici, directorul Agenţiei Proprietăţii Publice.

La combinatul de panificaţie din Chişinău muncesc peste 1700 de persoane.