PPEM: Adoptarea legii privind statutul municipiului Chişinău ar trebui amânată. Ce argumente se aduc

Embed:

Noua lege cu privire la statutul municipiului Chişinău, care se elaborează în prezent, ar trebui să intre în vigoare după alegerile locale din 2019. De această părere sunt reprezentanţii "Platformei Populare Europene din Moldova - Iurie Leancă", în frunte cu Oazu Nantoi, candidat pentru funcţia de primar al Capitalei.

Aceştia spun că o iniţiativă în acest sens va fi înregistrată, în această săptămână, în Parlament. 

Reprezentantul Platformei Populare Europene, Eugen Carpov, susţine că, actualele grupuri de lucru care se ocupă de elaborarea proiectului de lege privind statutul municipiului Chişinău şi Bălţi vor crea documentul în funcţie de rezultatele scrutinului local din 14 iunie. Reprezentanţii PPEM vor, însă, ca acest lucru să fie interzis prin lege şi vor să înregistreze o iniţiativă în acest sens.

"Elementul foarte important care va fi parte a acestui proiect de lege este ca nicio lege să nu intre în vigoare urmare a rezultatelor scrutinului. Legea trebuie să intre în vigoare doar începând cu anul 2019. În caz contrar ne rezervăm dreptul să ne adresăm Curţii Constituţionale şi să atacăm aceste legi", a spus parlamentarul Eugen Carpov.

Iar candidatul pentru funcţia de primar al Capitalei, Oazu Nantoi, este nemulţumit de hotărârea Parlamentului, prin care termenul de elaborare al celor două legi a fost amânat până în 31 iulie.

"Dezaprobam acest comportament deoarece rezultă că guvernarea aşteaptă rezultatele alegerilor şi vrea să denatureze votul alegătorilor, prin impunerea unui cadru juridic care ar fi limitat competenţele primarilor aleşi", a declarat Oazu Nantoi. 

Solicitat de Publika TV, unul dintre membrii grupului de lucru, liberal-democratul Iurie Ţap, a declarat că prezentarea acestor proiecte a fost amânată din lipsa consensului dintre deputaţi. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu