Poziţia Consiliului Europei cu privire la adoptarea sistemului electoral mixt în Moldova

Embed:

Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, salută decizia deputaţilor moldoveni de a adopta legea privind implementarea sistemului electoral mixt, scrie deputatul liberal Ana Guţu pe o reţea de socializare. Oficialul european şi-a exprimat opinia în cadrul unei întrevederi cu membrii delegației Parlamentului de la Chişinău, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Secretarul General al Consiliului Europei a remarcat rapiditatea cu care a fost adoptată legea, menţionând că ar fi trebuit să aibă loc discuții mai largi cu societatea civilă, pe marginea noului sistem electoral. Pe de altă parte, oficialul a confirmat că actualul sistem electoral favorizează dreptul și voința exclusivă a liderilor politici la întocmirea listelor de candidați pentru calitatea de deputat în Parlamentul R. Moldova.

Publika.md aminteşte că Parlamentul a adoptat, pe 19 aprilie, proiectul de lege privind implementarea sistemului electoral mixt. Astfel, la următorul scrutin, deputaţii vor fi aleşi potrivit unui nou sistem. Asta înseamnă că 51 de deputaţi din cei 101 vor fi aleşi în baza listelor de partid. Alţi 50 de parlamentari vor fi aleşi în baza circumscripţiilor nominale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu