Povestea unui copil care s-a născut cu malformații cardiace congenitale şi a fost operat în Moldova

Embed:

Copiii care se nasc cu malformații cardiace congenitale vor putea fi operați gratuit prin procedură minim-invazivă. Cheltuielile vor fi acoperite din contul Companiei Naționale de Asigurări Medicale. Intervenţiile chirurgicale vor fi efectuate de un cardiolog suedez și unul din Moldova. În viitor, Ministerul Sănătății planifică să pregătească o echipă întreagă de specialiști care să facă astfel de operaţii. 

Intervenția minim-invazivă permite tratarea patologiei fără bisturiu. Procedura constă în tratarea viciilor cardiace cu un dispozitiv umbreluță introdus prin artera de la picior. Peste 24 de ore de la operaţie copilul poate fi deja externat.

O astfel de intervenţie a suportat Roman Ceban, un copil de opt ani, care s-a născut cu o malformaţie cardiacă congenitală.

"Eram mai obosit şi nu eram chiar aşa de energic ca până acum. Nu mi-a fost frică dar mă emoţionam mai tare. Mă simt foarte bine", a spus pacientul.

Părinţii lui Roman spun că erau gata să plece peste hotare, pentru a-i face operaţie. O cunoştinţă le-a povestit însă, că astfel de proceduri se fac şi la noi:

"A fost ceva cred că de la Dumnezeu, că domnul Petru Liuba a venit în perioada aceasta şi am avut oportunitatea să facem această operaţie minim invazivă aici în Moldova".

"Mai mare bucurie pentru un părinte cred că nu mai trebuie. Să faci o operaţie la ora patru, şi să îl iai de la operaţie şi la ora şapte să îl vezi mâncând după operaţie, sănătos rupt de foame."

Ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan spune că, în scurt timp, copiii din ţara noastră vor putea fi operaţi gratuit:

"Ne dorim foarte mult ca chiar începând cu anul 2017, încercând din trimestrul doi ca aceste servicii să devină gratuite pentru copii din Republica Moldova. În Republica Moldova există specialişti şi cu ajutorul domnului profesor vor fi crescuţi în continuare care în scurt timp, în spectrul larg vor oferi intervenţii cardiochirurgicale.

"În patru, cinci Moldova poate să aibă o echipă care poate fi acolo, poate să aibă o echipă din patru, cinci sau zece persoane care să preia pacienții și să îi ducă până la capăt", Petru Liuba, profesor la Centrul Universitar de Chirurgie Pediatrică Lund, Suedia.

Prețul unei astfel de intervenții chirurgicale este în medie de 90 de mii de lei. Anul trecut, prin această metodă au fost tratați 23 de copii. Anual, în țara noastră, peste 400 de bebeluși se nasc cu malformații cardiace congenitale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu