Povestea unei mame cu 11 copii din Cricova. Mai mulţi sportivi amatori au organizat un ultramaraton pentru a ajuta această familie

Ultramaraton caritabil în parcul Valea Morilor din Capitală. Peste 20 de sportivi amatori, în frunte cu maratonistul Iulian Bercu, au parcurs în 12 ore o distanţă cumulativă de o mie de kilometri, în cadrul evenimentului de binefacere "Wings for Life World Run". Sportivii și-au propus să adune cel puțin 20 de mii de lei pentru ca să ofere un ajutor Elenei Scripcari din Cricova, care pe lângă cei șapte copii biologici, mai are la întreținere patru copiii ai surorii sale, care acum șase luni a murit de cancer.

Elena Scripcari, la vârsta de 33 de ani, este mama a șapte copii: trei băieți și patru fete, cu vârstele cuprinse între patru și 13 ani. Acum, după moartea surorii sale vrea să devină mamă şi pentru cei patru nepotei ai săi.

"Aveam o soră și nu m-am așteptat că ea o să se îmbolnăvească și o să moară. Ea a avut cancer la plămâni. Dorința ei ultima dată a fost ca eu să mă uit după copiii ei", a menţionat femeia.

Sora Elenei a lăsat în urmă patru copiii, care, din păcate, nu pot fi crescuţi de tatăl lor, deoarece bărbatul este dependent de alcool şi, adesea, devine agresiv. În urma unui astfel de caz, asistenții sociali au decis să îl decadă în drepturi.

Astfel, de două săptămâni copiii rămaşi orfani de mamă sunt găzduiţi de mătuşa lor.

"Era noaptea. I-am primit, i-am hrănit și i-am culcat. După asta m-am dus cu soțul să discutăm ce facem mai departe, că nu o să îi lăsăm pe drumuri. Ședeau cu gândul că o să îi ia și iarăși o să-i ducă. Ori înapoi la tatăl lor sau în altă parte. Dar ne-am pus și i-am lămurit că nu o să vă lăsăm și o să umblăm și o să vă luăm, dar înapoi nu o să vă dăm. O să ne fie un pic mai greu, dar o să mergem înainte. Ei au înțeles și au stat mai liniștiți", a declarat Elena Scripcari, mătuşa copiilor.

Soţii Scripcari lucrează în agricultură şi au un venit lunar de 3.000 de lei. Ceea ce îi salva de la foamete până acum, era indemnizația lunară în valoare de 3.500 de lei pe care o primesc din partea statului. Chiar și așa aceștia au acceptat să întrețină deja 11 copiii.

"Din jumătate cumpărăm produse, o altă jumătate mai luăm la copiii ce le trebuie. Mai ținem un porc, o găină, o rață pe care dacă ceva o tăiem. Nu cumpărăm ce e scump, cumpărăm ce e mai ieftin ca să ajungă la toți. Principalul să fie îmbrăcați și încălțați ca să nu le fie frig", a explicat Elena Scripcari.

Elena este gata pentru orice sacrificiu, numai ca nepoții ei să nu ajungă la orfelinat: "Îi iubim pe toți la fel. Nu că al meu e mai bun sau că celălalt e mai rău. La noi în familie niciodată nu a fost așa ceva. Dintr-o hrincă de pâine o rupem și o împărțim la toți. Vrem să îi dăm un învățământ acasă, să nu ajungă pe la internaturi, cu ce putem, noi o să ne stăruim. Principalul să meargă la școală și să învețe".

Sigurul lucru pe care și-l dorește femeia, e să le poată oferi copiilor o viaţă mai bună.

"Ca să aibă copiii un trai normal, o căsuță, să doarmă mai liber, să aibă o haină mai bună, încălțăminte mai bună. Să fie de rând cu alți copii care trăiesc mai bine", a spus femeia.

Deocamdată, Mariana este unicul copil asupra căruia Elena a obţinut oficial tutelă. Fetița susține că indiferent de condiții nu își dorește să părăsească casa mătușii.

"Nu aș dori niciodată să plec de aici. Aici mă simt foare bine, ca în sânul familiei, pentru că nana mea ne-a devenit ca a doua mamă. Are grijă de noi. E cald, e bine. Suntem mulți, dar loc găsim pentru fiecare", a spus Mariana.

Acum copiii nu-şi doresc altceva decât:

"Să fie totul bine, să nu fie ceartă - acesta este visul meu".

Tatăl copiiilor refuză să îi ofere Elenei statutul de tutelă, iar unica șansă ca aceştia să nu ajungă în custodia statului, este ca femeia să demonstreze că e în stare să îi crească.

"Patru sunt luați în tutelă. Unul este deja cu acte în regulă, iar ceilalți trei urmează să se perfecteze actele pentru a fi luați în familie oficial. Lucrăm cu instituția medicală, cu instituțiile școlară din teritoriu. Copiii toți merg la școală", a declarat Natalia Cravcescu, asistent social.

Acum organizația guvernamentală CCF Moldova adună bani în sprijinul acestei familiii cu 11 copii.

La sfârşitul evenimentului de caritate, maratonistul Iulian Bercu a făcut o postare pe facebook, în care a anunţat că a adunat aproximativ 40 de mii de lei. Bani vor fi folosiţi pentru renovarea casei.

Însă pentru întreținerea copiiilor această sumă nu este suficientă. Astfel, oamenii cu inimă mare sunt îndemnați să ofere orice ajutor.

loading...

Lasă un comentariu