Povestea tristă al unui cal, care a slujit toată viaţa sa la gimnaziul din Căinarii Vechi: Ar putea ajunge la abator (FOTO)

Povestea unui cal aflat în posesia unei şcoli din raionul Soroca, care nu mai e dorit de nimeni, scoate la suprafaţă adevărata drama prin care trec satele moldoveneşti. Pustiite şi sărăcite, micile comunităţi din ţară nu mai sunt în stare, din lipsă de bani, să întreţină nici măcar o iapă bătrână. Calul Zorica, pentru că despre el este vorba, a slujit toata viaţa lui, adică mai bine de 30 de ani, la gimnaziul din Căinarii Vechi.

Vreme de mulţi ani a cărat apă şi lapte cu căruţa, iar în ultima perioadă era folosit la transportarea gunoiului şi frunzelor din curtea gimnaziului. Femeia care are grijă de Zorica ne-a spus cu lacrimi în ochi că-i este greu să se despartă de animal, care, în ultima perioadă, parcă ar simţi că va fi sacrificat.

"- Dacă o să meargă la carne, mare jale. Vă spun cinstit cu lacrimi că aşa animal nu trebuie de dat la carne. Trebuie să o i-a să o folosească cineva.
- V-a curs o lacrimă.
- Da, mi-au curs şi mai multe lacrimi", a spus femeia care are grijă de cal, Maria Cîrţîca.

Motivul pentru care calul nu mai poate rămâne la şcoală este unul cât se poate de trist - administraţia gimnaziului nu mai are bani să-l hrănească. Au vrut să-l doneze, însă nici asta nu pot face, pentru că legislaţia nu le permite acest lucru. Rămas în voia sorţii, calul va fi scos la licitaţie.

Şi oamenii din sat spun că le este milă, întrucât generaţii întregi de elevi s-au ataşat de animal.

"El este ca un membru. Face parte din şcoala noastră şi am vrea un viitor mai bun pentru el".

"Dacă ar puteri şi îi sănătos, lasă-l să lucreze. Nu se poate la carne de dat".

Directorul gimnaziului spune că a încercat să-l doneze unei mănăstiri din zonă, dar nu a reuşit, pentru că animalul este considerat un bun al statului.

"Elevi sunt puţini, respectiv bani sunt puţini, dar cheltuielile de întreţinere sunt foarte mari. Şi noi trebuie să economisim. Am fost la părinte şi l-am întrebat dacă ar accepta o donaţie şi el a spus că acceptă. Legislaţia nu permite", a spus directorul gimnaziului din Căinarii Vechi, Grigore Marinescu.

Zorica a mai fost scoasă în vânzare acum doi ani, când risca să ajungă la fabrica de mezeluri. A încercat să o cumpere un grup de moldoveni din diasporă, dar, birocraţia i-a împiedicat. A salvat-o faptul că urma să aducă pe lume un mânz. Acum, măicuţele de la mănăstire speră să fie găsită o cale pentru a putea lua animalul în grija lor.

"Ar fi foarte primit şi bucuros din partea slujitorilor mănăstirii. Este grajd, este totul aranjat, la cald", a spus maica, Galina Rusu. 

Am încercat să aflăm dacă autorităţile se pot implica pentru a salva animalul, însă președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac, nu ne-a răspuns la telefon. Licitaţia a fost anunţată pentru data de 24 februarie. Prețul inițial al animalului este de 5000 lei, iar al căruței de 1200 lei.
loading...

Lasă un comentariu