Povestea meşterului care croieşte huse pentru instrumentele muzicale ale artiştilor din ţara noastră

Embed:

De aproape 20 de ani, instrumentele muzicale ale artiştilor din ţara noastră sunt protejate de huse rezistente şi personalizate, create în Moldova. Meşterul Livia Gherb are un atelier, care este vizitat zilnic de mai mulţi interpreţi. Printre clienţii săi sunt membrii formaţiei Zdob şi Zdub,  cei din Trigon, dar şi interpretul Vali Boghean.

Zilnic, pragul atelierului Liviei Gherb îl trec cei mai cunoscuţi instrumentişti şi oameni de artă din Moldova. Pentru fiecare dintre ei meşterul găseşte stofa şi designul perfect.

"Mă strădui să iau după forma instrumentului. E mai estetic, e mai frumos, e mai fin. Fiecare e individual. Unul vrea buzunar în faţă, altul vrea în spate. Unul vrea două buzunare, atul vrea trei buzunare", a spus croitoreasa Livia Gherb. 

La vârsta de 17 ani Livia Gherb şi-a făcut studiile la şcoala profesională din Tiraspol, unde a învăţat să coase costume pentru bărbaţi.

În 2009 a ajuns să lucreze alături de muzicianul Alexandru Pașigrev, care avea şi un atelier de huse pentru instrumente muzicale. Artistul i-a transmis Liviei Gherb afacerea şi de atuci femeia a devenit un meşter renumit printre oamenii de creaţie. În doar 12 ore, croitoreasa poate să facă orice lucrare.

"Am făcut chiar şi pentru royal. Da, pentru royal. Când m-am dus în apartament la doamna aceea, mă gândeam cum să iau măsurile? Cum? Şi am făcut până la urmă", a spus croitoreasa. 

Preţul pentru o husă variază între 20 de şi 200 de euro.

"Apelez destul de des şi sfătui foarte mulţi prieteni de ai mei tot la ea să apeleze, că este o doamnă foarte superbă şi o doamnă care face nişte lucruri minunate şi calitative, asta în primul rând. Şi sunt foarte mulţumit de ceea ce face", a mărturisit violonistul, Vitalie Volog. 

"E un profesionalist, un meşter bun în domeniul în care lucrează doamna. Niciodată nu dă greş, calitate. Mărimele sunt precise, sculele se păstrează foarte bine", a spus vocalistul Teodor Sprânceană. 

Livia Gherb visează ca lucrările ei să ajungă şi pe piaţa internaţională.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu