Povestea lui Ion Testemiţanu

Embed:

Ion Testemiţanu este unul dintre puţinii fotbalişti care au câştigat titlul atât cu Zimbru, cât şi cu Sheriff. Singurul fotbalist moldovean care a evoluat în campionatul englez şi care a devenit campion al Coreei de Sud îşi prezintă povestea înaintea celui mai important meci al campionatului, Zimbru - Sheriff.

Unul dintre cei mai emblematici fotbalişti moldoveni, Ion Testemiţanu, a apărut în peisajul fotbalistic moldovenesc în 1991, la Zimbru Chişinău. Din 1992 până în 1998 el a jucat pentru Zimbru 190 de meciuri oficiale în care a marcat 32 de goluri. A fost campion naţional cu Zimbru de 6 ori şi cu Sheriff Tiraspol de 2 ori.

Ion Testemiţanu, care este antrenorul-secund al naționalei Moldovei afirmă: "Echipa mea de suflet a fost şi va fi Zimbru Chişinău, unde am crescut ca fotbalist, unde au fost cele mai plăcute momente, au fost cei mai buni prieteni".

Testemiţanu a fost desemnat cel mai bun fotbalist moldovean de două ori, în anul 1995 şi 1997. În 1998 s-a transferat la Bristol City pentru 250 de mii de lire sterline. Antrenorul naţionalei a clasificat cele mai importante momente din cariera de jucător.

Indiferent unde a jucat, în Anglia, la Bristol City, în Coreea de Sud, la Ilwa Seongnam, în Azerbaidjan, la Inter Baku, sau în Rusia, la Sibir Novosibirsk şi Terek Groznîi, Testemiţanu a fost mereu unul dintre cei mai adulaţi jucători. La Sibir, moldoveanul a fost favoritul suporterilor care îi dedicau bannere la fiecare meci şi chiar au înfiinţat un fan-club cu numele său.

A colindat lumea în lung şi în lat și a avut parte de multe peripeţii. "La Bristol City Scott Murray mi-a cadonat un paric al lui Bobby Charlton. L-am probat şi trebuia să umblu cu el toată seara. În Rusia te miri de ceea cum oamenii beau votcă. Când am fost la Novosibirsk bineînţeles că dacă n-ai o sticlă de votcă în buzunar, tu nu eşti de la Siberia. În China şi Coreea de Sud se mânca tot ce mişcă. În fiecare vineri toată echipa se ducea la un restaurant unde se mâncau câini. Eu nu am încercat, eu am avut şi câinele ca un prieten când eram la părinţi", precizează fostul fundaș.

Ion Testemiţanu a jucat la naţionala Moldovei 56 de partide şi a marcat 5 goluri. Este căsătorit cu Tatiana Testemiţanu cu care are două fete, Ana de 14 ani, care este şi campioană naţională la tenis de câmp, şi Eva, de numai 2 anişori. În august 2009 Testemiţanu a revenit la prima dragoste, Zimbru, pentru a-şi încheia cariera, aşa cum i-a cerut tatăl pe patul de moarte.

Ion Testemiţanu a devenit antrenor-secund a naţionalei Moldovei la sfârşitul lunii ianuarie, atunci când selecţionata a fost preluată de Gabi Balint. Testemiţanu deţine licenţa B de antrenor. EL speră să obţină în această postură tot atâtea succese ca şi în cariera de fotbalist, așa cum și-a dorit și tatăl său.


Lasă un comentariu