Povestea lui Andrei Dohotaru care confecţionează clopote de trei ani: Trebuie să crezi în Dumnezeu (FOTOREPORT)

Embed:
Bătaia clopotelor marchează cele mai importante momente din viaţa unei comunităţi. Sculptorul Andrei Dohotaru este autorul mai multor clopote care au fost instalate în biserici, mănăstiri şi chiar case particulare de la noi din ţară. Confecţionarea unui clopot durează câteva luni, iar tehnologia folosită e ţinută la mare secret.

Maestrul clopotar Andrei Dohotaru se ocupă de 20 de ani cu sculptura, iar experienţa acumulată l-a ajutat foarte mult. A început să facă clopote acum trei ani.

"Vara trecută am turnat de 5 ori un clopot de 30 kilograme în aliaje de compoziţii diferite", a spus maestrul clopotar, Andrei Dohotaru.

Un aliaj special de bronz, ceară şi mult suflet – acestea ar fi ingredientele unui clopot reuşit. După ce e turnat într-o formă specială, bronzul este lăsat câteva zile să se răcească. Urmează procesul de șlefuire şi de aplicare a elementelor decorative. La final, este verificată calitatea sunetului. Termenul de garanţie este de 100 de ani.

Din cele peste 100 de clopote realizate până acum, majoritatea au ajuns în clopotnițele bisericilor şi mănăstirilor din ţară. Dar sunt şi comenzi de la persoane particulare.

"Nu poţi face clopote dacă nu crezi cu adevărat în Dumnezeu. Nu este suficient să vii la biserică, trebuie să crezi. Pentru că fiecare clopot este un lucru sfânt", a spus  maestrul clopotar, Andrei Dohotaru.

Un set de 5 clopote realizate de Andrei Dohotaru se află la biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Dobrogea Veche, raionul Sângerei. Sunetul lor se aude cu ocazia fiecărei sărbători din an sau a evenimentelor deosebite din viaţa localităţii.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu