Povestea emoţionantă a unui veteran: A evadat dintr-un azil de bătrâni şi a fugit în Franţa pentru a-şi comemora camarazii

Embed:

La 70 de ani după ce a îndurat ororile celui de-al doilea război mondial, un veteran britanic a demonstrat cât de importantă este comemorarea eroilor căzuţi. Bernard Jordan, în vârstă de 89 de ani, a evadat dintr-un azil din Marea Britanie şi a ajuns singur în Franţa, unde a participat la ceremoniile dedicate debarcării aliaţilor în Normandia. 

Britanicul Bernard Jordan a debarcat în Normandia fără avertisment. Chiar dacă vârsta nu îi permite să călătorească foarte mult, bătrânul nu a ezitat nicio clipă şi a dat dovadă de curaj aproape ca atunci când avea doar 19 ani. Personalul azilului în care stă veteranul i-a spus că nu îi va putea achita costurile de deplasare în Franţa, dar Bernard Jordan nu a luat în serios refuzul.

Bătrânul şi-a strâns medaliile şi a revenit acolo unde cu 70 de ani în urmă a fost trimis ca să elibereze Europa de nazism. A reuşit să ajungă în port, iar pe navă a avut parte de multă atenţie, mai ales după ce echipajul i-a aflat povestea. 

"El a fost luat în grijă de cineva din personalul nostru, un ofiţer care era joi pe navă. Ea l-a observat rătăcind şi a decis să aibă grijă de el. Ea l-a dus pe punte, unde a fost tratat regeşte. El a câştigat inimele întregului echipaj de pe navă, mai ales după ce şi-a spus povestea", a declarat reprezentantul companiei navale Stephen Tuckwell.

Presa a numit povestea lui Bernard Jordan drept "Marea Evadare", iar pentru veteran n-a fost decât onorarea datoriei faţă de camarazii pierduţi în lupte. A făcut-o poate pentru ultima dată, pentru că veteranii se adună în Normandia o dată la cinci ani. 

"Minunat! A fost minunat! Este o ţară excepţională şi sunt mândru că am avut şansa să lupt pentru ea", a spus bătrânul. 

Veteranul a revenit, în cele din urmă, acasă, cu simţul datoriei împlinit şi o mulţime de impresii. Aproximativ 8 000 de invitaţi, printre care şi 20 de şefi de stat şi de guvern, au participat, vineri, la ceremoniile organizate în Normandia cu prilejul celei de-a 70-a aniversări a operaţiunii Overlord. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu