Povestea emoţionantă a fetiţei care suferă de o boală RARĂ la ficat, SALVATĂ de un DONATOR ANONIM

Are doar nouă ani și luptă pentru viața sa. Este vorba despre Sabrina Rău, care de jumătate de an încearcă să doboare o boală foarte rară la ficat, iar unica șansă de a rămâne în viață este transplantul hepatic.

Prima care a dorit să-i doneze o parte din ficatul său, a fost mama fetiței, dar organul ei nu a fost compatibil.

Celelalte rude au refuzat să-i dea o mână de ajutor, iar cel care a avut curajul să devină donator este un bărbat total străin pentru Sabrina.

Intervenția chirurgicală, care este și o premieră pentru țara noastră, a fost deja efectuată. Acum, totul depinde de organismul fetiței, care urmează un proces mai lung de recuperare.

Mama Sabrinei nu a avut puterea de a vorbi cu echipa noastră de filmare. Ea a zis că ne va mărturisi totul prin ce a trecut, atunci când își va vedea fiica revenită după operație.

Voluntara Cristina Mastac este cea care s-a implicat activ în căutarea unui donator pentru fetiță.

”Șase oameni s-au prezentat la Agenția de Transplant pentru a da analizele pentru compatibilitate. Inițial doi au fost compatibili și cu doi am mers mai departe. Însă, unul din potențialii donatori pe ultima sută de metri a refuzat”, a spus voluntara.

Cel care până la urmă nu a putut rămâne indiferent față de boala Sabrinei este un bărbat, care a aflat despre cazul fetei de pe rețelele de socializare. El și-a dorit să rămână în anonimat și a spus că va discuta cu presa doar după ce va fi sigur că a reușit să-i salveze viața Sabrinei.

Unicul lucru care am reușit să-l aflăm despre el este că are acasă doi copii de trei și respectiv, cinci ani, iar el este unicul care muncește în familie, soția sa fiind casnică.

”El a zis că îndată cum a văzut poza Sabrinei a știut că el va fi donatorul și că o parte din ficatul lui va ajunge la ea”, a mai spus Cristina.

Sabrina a ajuns la spital în luna octombrie, fiind într-o stare foarte gravă.

”Fetița a început să sufere din vară, când tăticul a început să spună că fetița nu mânca, era mai somnolentă, mai avea unele comportamente neclare pentru tătic”, a spus Gheorghe Hîncu, coordonator de transplant la IMC.

Transplantul a fost efectuat de echipa de medici de la Spitalul Clinic Republican, împreună cu colegii din România, care nu sunt pentru prima dată alături de doctorii de aici. Sabrina suferă de sindromul Budd-Chiari sau altfel spus insuficiență hepatică, o boală care afectează ficatul unui om dintr-un milion și care îl distruge în întregime.

”Se produce o tromboză, datorită unor dereglări de coagulare în organism și drenajul ficatului, la nivelul carnei inferioare este deficitar și ficatul în această situație suferă și se transformă într-un ficat cirotic. La deschiderea cavității abdominale s-au scos 7 litri, imaginați-vă la un copil 7 litri de ascită, de apă”, a spus Vladislav Braşoveanu, chirurg din București.

Chiar dacă operația a trecut cu succes, medicii sunt rezervați să facă prognoze. Acum, totul depinde de felul cum va reacționa organismul Sabrinei la noul organ.

”Urmează după o perioadă lungă de recuperare. Într-adevăr e un pacient destul de grav, dar sperăm să facem față și Sabrina să facă față acestei perioade lungi de recuperare”, a spus Adrian Hotineanu, șeful echipei de transplant.

Timp de 30 de ani, în Moldova trei copiii au fost înregistrați cu sindromul Budd-Chiari.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu