Potrivit revistei The Banker, după doi ani de reforme, sistemul bancar din Moldova a fost stabilizat

Embed:

Sistemul bancar din Moldova a trecut în ultimii doi ani printr-o serie de reforme menite să readucă încrederea investitorilor şi să stabilizeze instituţiile financiare, scrie "The Banker", o publicaţie de la Londra.

Jurnaliştii britanici remarcă faptul că la începutul anului, una dintre băncile de top din România, Banca Transilvania, a achiziţionat o parte din acţiunile Victoriabank, a treia ca mărime în ţara noastră. Tranzacţia e văzută de mulţi ca un semnal că lucrurile sunt pe calea cea bună.

Iar de acest lucru pot profita Moldova Agroindbank şi Moldinconbank, celelalte două mari bănci din Moldova. Un alt semn că reforma sistemului bancar e pe drumul cel bun este şi creşterea depozitelor populaţiei. Anul trecut, sumele depuse au fost de 60 de miliarde de lei, cu 10 mai mari decât în 2015. The Banker notează că a fost nevoie de multe eforturi pentru a se ajunge aici.

La începutul lui 2016, situaţia era foarte dificilă, chiar critică, spune Sergiu Cioclea, care a fost numit atunci guvernator al Băncii Naţionale, după aproape 18 ani de activitate în cadrul BNP Paribas. El susţine că ratele împrumuturilor externe erau la cote îngrijorătoare. Problemele au început după depistarea fraudei bancare din 2014.

Criza ce a urmat a dus la blocarea temporară a asistenţei financiare a UE, a Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, scriu cei de la The Banker. Situaţia a fost stabilizată în 2016 prin încheierea unui nou acord de împrumut cu FMI. Aşa a început ambiţiosul program de reformare a sistemului bancar.

Numirea lui Cioclea a fost un pas foarte important în procesul de curăţare a sistemului bancar, susţine Dumitru Pintea, economist al Expert Grup, citat de publicaţia britanică. Cele trei bănci devalizate au fost lichidate, iar ancheta în cazul fraudei s-a desfăşurat cu sprijinul companiei americane Kroll.

Un alt pas în reformarea sistemului bancar a fost asigurarea transparenţei tranzacţiilor acţionarilor. Iar anul trecut, Parlamentul a adoptat legislaţia care permite intervenţia statului pentru naţionalizarea acţiunilor şi vânzarea lor unor investitori strategici.

De la 1 ianuarie 2018, au intrat în vigoare noi norme care vor alinia în următorii doi ani reglementările bancare din Moldova la cele din Uniunea Europeană.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu