Potrivit datelor neoficiale, circa un milion de moldoveni muncesc peste hotare

Embed:

Moldova este cea mai săracă ţară din Europa, dar şi unul dintre cei mai mari exportatori de forţă de muncă. Oficial, aproximativ 300 de mii de moldoveni lucrează peste graniţă. Experţii străini susţin însă că numărul celor plecaţi în căutarea unui loc de muncă în afara hotarelor ţării se apropie de un milion.

Datele ultimul recensământ arătau că peste 230 de mii de oameni munceau peste graniţă în 2004. Trei ani mai târziu, Biroul Naţional de Statistică a anunţat că numărul celor care lucrau în străinătate nu era mai mare de 150 de mii. De cealaltă parte, experţii străini consideră că numărul real al emigranţilor moldoveni ar fi de 4 -5 ori mai mare şi ar reprezenta 30 la sută din populaţia ţării. Numai în capitala rusă s-ar afla 150 de mii de moldoveni, în timp ce numărul celor care ar munci la Roma s-ar apropia de 15.000.

Aproximativ jumătate dintre emigranţii moldoveni lucrează în domeniul construcţiilor, iar fiecare al cincilea - în servicii. Potrivit surselor neoficiale, ţările preferate de moldoveni sunt Italia, Rusia, Spania, Portugalia şi Israel, dar şi cele de peste ocean, cum ar fi Canada şi SUA.

Migraţia este determinată în special de salariile mici şi de lipsa locurilor de muncă. Numai în primele şase luni ale acestui an, numărul şomerilor a ajuns la aproape 100 de mii, cu 12 mii mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, salariul minim este de doar 50 de euro, de 28 de ori mai mic decât în ţările Uniunii Europene.

Lasă un comentariu