"Pot urma consecinţe grave". AVERTISMENTUL Tiraspolului adresat Chişinăului

Autorităţile de la Tiraspol au apreciat, miercuri, că cooperarea între Republica Moldova şi NATO poate avea un impact negativ asupra situaţiei din Zona de securitate transnistreană şi s-a declarat îngrijorat de instalarea sistemelor antirachetă americane în România, relatează Mediafax cu referire la agenţia Novosti PMR.

Potrivit adjunctului ministrului transnistrean, Valeri Ignatiev, "participarea activă a Republicii Moldova în cadrul NATO constituie o ameninţare serioasă, care modifică considerabil echilibrul geopolitic în regiune".

"În afară de acţiunile cu caracter distructiv ale Republicii Moldova în Zona de securitate, o ameninţare puternică este instalarea sistemelor antirachetă americane în România", consideră Ignatiev.

"În ultima perioadă, pot fi observate mai multe aspecte negative legate de comportamentul militarilor moldoveni, care participă sau sunt cauza unor incidente" în regiune, a adăugat el.

În opinia oficialului transnistrean, statele membre ale NATO oferă susţinere tehnică şi militară Moldovei, "ocupându-se de instruirea contingentului moldovenesc de menţinere a păcii".

"Este vorba de un complex de acţiuni care poate avea consecinţe grave. De fapt, acesta deja are un impact negativ asupra situaţiei în Zona de securitate, deoarece interesele NATO se află într-o anumită contradicţie cu cele ale Federaţiei Ruse şi Transnistriei", a declarat Ignatiev.

De asemenea, el a denunţat refuzul Chişinăului de a accepta cursuri de formare oferite de Academia militară rusă pentru militarii moldoveni.

Publika.md aminteşte că Ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, a declarat că Republica Moldova va fi invitată pentru prima dată la summitul NATO din septembrie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu