Posturile TV şi radio din Moldova, monitorizate mai strict. Noul Cod al Audiovizualului va intra în vigoare din 1 ianuarie

Embed:
Posturile de televiziune şi radio din Moldova vor fi monitorizate mai strict din 1 ianuarie, când va intra în vigoare noul Cod al Audiovizualui. Mai exact, radiodifuzorii vor fi verificaţi dacă respectă cerinţele privind cota obligatorie a produsului autohton. În caz contrar, riscă amenzi de până la 30 de mii de lei. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dragoş Vicol, într-un interviu pentru Publika TV.

Noul Cod al Audiovizualului stabileşte o cotă de zece ore de produs autohton pentru toate posturile TV naţionale, iar pentru cele regionale şi locale, cota va fi micşorată gradual. 80 la sută din producţia autohtonă trebuie să fie în limba română. Preşedintele CCA atenţionează însă că multe posturi TV nu respectă actulele cerinţe privind cele opt ore de produs autohton, dintre care jumătate - în limba română.

"Multe posturi de televiziune din Republica Moldova practic parazitează pe seama retransmisiei anumitor emisiuni. O parte din posturi de televiziune din Republica Moldova practic la un an de zile de la intrare în vigoare a normelor cu privire la produsul autohton, cum ar fi "REN Moldova", "Domaşnii", "Exclusiv" şi mai ales, "RTR Moldova", nu au întreprins absolut nimic pentru a satisface aceasta exigenţă", a declarat Dragoș Vicol, preşedintele CCA.

În noul Cod al Audiovizualui sunt incluse măsurile aprobate anterior privind securizarea spaţiului informaţional. Astfel, va fi interzisă retransmiterea emisiunilor cu un conținut informativ, analitic şi militar, produse în ţările care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, inclusiv Rusia.

"Nu permite diseminarea unor informaţii cu caracter xenofob, cu caracter şovin, cu caracter care să afecteze integritatea teritorială a Republicii Moldova şi mai ales securizarea spaţiului informaţional, dacă vor crea produs autohton, se va pierde dependenţă de retransmisie", a menționat Dragoș Vicol, preşedintele CCA.

Dragoş Vicol a mai precizat că noul cod a fost elaborat de experţi moldoveni, cât şi internaţionali.

"Acest cod în proporţie majoritară, în proporţie de 95 la sută, practic a fost preluat de Parlament şi votat în formula în care a fost pusă pe masa deputaţilor de către reprezentanţii societăţii civile. Ambasada Statelor Unite ale Americii, delegaţia Uniunii Europene, reprezentanţii Consiliului Europei în Republica Moldova au spus că acest Cod al Serviciilor Media Audiovizuale este o reuşită", a declarat Dragoș Vicol, preşedintele CCA.

Grupul de lucru pentru îmbunătăţirea legislaţiei mass-media a fost creat în vara anului trecut, la inițiativa președintelui Parlamentului, Andrian Candu, cu sprijinul Uniunii Europene și al Consiliului Europei.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu