Posturi vacante de judecători în provincie. ''Trebuie de schimbat modul de numire în funcție''

Embed:

Aproape fiecare al zecelea post de judecător din ţară este vacant. În prezent, activează 416 magistraţi, deși sunt necesari 479.

Cea mai dificilă situaţie este la Vulcăneşti, unde există doar un singur judecător. Acesta nu a fost în concediu de doi ani din cauza numărului mare de dosare.

Agenda şedinţelor de judecată conţine câte 10, 15 dosare pe zi. Toate acestea sunt examinate de Igor Botezatu. Magistratul activează în cadrul Judecătoriei Vulcăneşti din anul 2012, iar în prezent deţine şi funcţia de preşedinte interimar al instituţiei. El este stabilit cu traiul în capitală, împreună cu soţia şi cei trei copii, însă ajunge acasă doar în weekend.

"Pe perioada anului 2014 peste 1 000 de dosare am avut la examinare.  Concediu deplin am avut în anul 2012.  - Dar când dvs. vă îmbolnăviţi, ce faceţi? - Deocamdată nu m-am îmbolnăvit."

Chiar dacă nu dispune de cadre suficiente, Judecătoria din Vulcăneşti este una dintre cele mai moderne din ţară: "În sală este sistem de înregistrare audio a şedinţelor. Boxa pentru deţinuţi, înainte erau din metal, dar acum după cerinţele actuale."

Şeful Judecătoriei a amenajat şi birourile viitorilor săi colegi, pe care spune că îi aşteaptă cu nerăbdare: "Aici este birou pentru judecător care este liber. E pregătit pentru candidaţii care ar dori să vină. Este şi calculator, numai să vină şi conectăm totul."

Deşi lucrează cât trei magistraţi, Igor Botezatu primeşte un salariu de 8.000 de lei.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii spun că este nevoie de schimbarea modului de numire în funcție a tinerilor specialiști.

"Anterior, persoanele care absolveau Institutul Național al Justiției, erau numiți judecători la acele instanțe unde dorea Consiliul Superior al Magistraturii. Ulterior s-a făcut schimbare. Anterior, cunoaștem că, prin lege, era autoritatea publică obligată să elibereze spațiu locativ. În prezent, această obligațiune nu mai există", explică Teodor Cârnaţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedintele Consiliul Superior al Magistraturii, Victor Micu, spune că nu a fost depusă nicio candidatură pentru cele două funcţii vacante de la Judecătoria Vulcăneşti.

Şi Curtea de Apel din Comrat nu poate pronunţa decizii, din cauză că, deja de jumătate de an, nu poate forma un complet din trei judecători. Probleme există şi la Leova şi Teleneşti. Potrivit şefului CSM, mulţi judecători refuză să activeze în provincie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu