Portretul tânărului moldovean de până la 35 de ani: Afectat de şomaj şi fără interes pentru politică

Embed:

Tinerii se confruntă cu mai multe probleme decât adulții, dar se implică mai puțin în procesul decizional în localitățile în care trăiesc. Este concluzia unui studiu realizat de Consiliul Național al Tineretului. Astăzi, în lumea întreagă este sărbătorită Ziua Internațională a Tineretului.

Potrivit cercetării, în rândul tinerilor, rata șomajului este de peste șapte la sută, de două ori mai mare decât în rândul adulților. În același timp, a crescut și numărul tinerilor care lucrează fără a fi înregistrați oficial sau fără carnet de muncă. Studiul mai arată că, față de adulți, mai mulți tineri muncesc în condiții grele și nocive.  

Potrivit Consiliului Național al Tinerilor, persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani se implică mai puțin în procesul decizional. Astfel, la alegerile parlamentare, doar aproximativ 35 la sută dintre tineri au mers la vot. Numărul este de aproximativ două ori mai mic decât cel al adulților care și-au exercitat acest drept. Și la scrutinul local, doar o treime dintre tineri s-au prezentat la urne. Datele studiului  mai arată că doar trei la sută dintre tineri au ajuns primari.

În comparație cu adulții, în țară sunt de cinci ori mai mulți tineri subponderali. În același timp, atât tinerii, cât și adulții, consumă în egală măsură alcool, tutun şi droguri, precum şi comit infracțiuni și accidente rutiere. 

De Ziua Internațională a Tineretului, pe strada pietonală Alexandru Dirodiță din centrul Capitalei, vor fi organizate mai multe festivități.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu