Poroșenko: Ucraina se va bate pentru fiecare bucățică de pământ

Kievul se va bate pentru fiecare bucățică de pământ ucrainean. Declaraţia a fost făcută de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, care a subliniat faptul că va face tot posibilul pentru a nu permite "înghețarea" conflictului din Donbas (estul ucrainean prorus), scrie agerpres.ro.

"În calitate de președinte și de comandant suprem al armatei mă voi bate pentru fiecare bucățică de pământ ucrainean și voi face totul pentru a restabili integritatea teritorială a țării și suveranitatea Ucrainei - pentru început în Donbas, iar apoi în Crimeea", a afirmat Poroșenko, într-un discurs rostit sâmbătă la adunarea generală a Asociației orașelor din Ucraina.

Președintele Petro Poroșenko s-a arătat încrezător că reinstaurarea suveranității ucrainene asupra teritoriului ocupat temporar în regiunile Donețk și Lugansk se va produce chiar în decursul acestui an.

"Obiectivul meu (...) este reinstalarea suveranității Ucrainei în Donbas în 2016. În următoarele două săptămâni Kievul va intenta mai multe procese Rusiei în instanțele internaționale în legătură cu anexarea Crimeii", a punctat Poroșenko.

În plus, o delegație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) urmează să efectueze în timpul apropiat o vizită în Peninsula Crimeea pentru a verifica dacă sunt respectate drepturile omului, inclusiv ale etnicilor tătari, a indicat Petro Poroșenko.

La 20 ianuarie, președintele ucrainean a emis un decret privind crearea unei instituții pentru eliberarea Crimeii. Kievul intenționează să lanseze în 2016 o inițiativă diplomatică vizând reinstaurarea suveranității ucrainene în peninsula Crimeea "ocupată temporar".

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a reiterat în același context că "nu există niciun fel de problemă a Crimeii".

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, după venirea la putere la Kiev a opoziției prooccidentale, în urma unor proteste fără precedent, care au fost reprimate cu violență de regimul fostului președinte prorus Viktor Ianukovici. Acesta din urmă s-a refugiat în Rusia.

Moscova este acuzată de Kiev și Occident că îi ajută cu arme și trupe pe rebelii separatiști din Lugansk și Donețk, dar Rusia a respins constant aceste acuzații.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu