''Poroşenko a fost ales din primul tur deoarece cetăţenii ucraineni s-au dovedit a fi mai deştepţi decât mulţi politicieni''

Embed:

Cetăţenii ucraineni au arătat că sunt mai deştepţi şi mai înţelepţi decât mulţi politicieni din Ucraina şi Rusia, alegând preşedintele ţării chiar din primul tur. Ideea a fost exprimată în cadrul emisiunii Fabrika.

''Este un jalon important pentru Ucraina. Această biruinţă covârşitoare îi dă o legimitate preşedintelui ales în întreaga ţară. Este pe primul loc în toată ţara. Cetăţenii s-au dovedit a fi mai deştepţi decât mulţi politicieni, decât acei 20 de candidaţi care s-au înscris în cursa electorală, arătând că văd în Poroşenko un om echilibrat. Nu putem spune că el este omul Moscovei. Ucrainenii au adus în frunte o persoană recunoscută de majoritatea populaţiei'' a spus şeful catedrei Relaţii Internaţionale şi Politologie, ULIM, Mihai Cernencu.

Iar, expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu, spune că rezultatele alegerilor din Ucraina nu pot fi puse la îndoială.

''Este un preşedinte ales prin voinţa electoratului. Nu poate să se pună sub semnul întrebării. Poporul s-a dovedit a fi mai înţelept şi au votat ceea ce-şi doresc ei. Este demult cunoscută orientarea pro-europeană a preşedintelui. Este cunoscut prin caracterul lui dur când trebuie să fie luate măsuri, are experienţă politică. A fost ministru de Externe, ministru al Economiei, cunoaşte engleza, franceza. Este bine cunoscut în cercurile occidentale'', a menţionat Nicolae Osmochescu.

 Totodată, expertul "Idis Viitorul" Corneliu Ciurea spune că situaţia din Ucraina nu este deloc ''roză''.

''Ucraina nu poate avansa pe calea europeană tocmai pentru că există conflicte interne. Este foarte greu să iniţiezi negocieri cu Crimeea. Dacă porneşti discuţiile cu Rusia trebuie să recunoşti anexarea Crimeii sau nu. El este un oligarh. Dacă revoluţia a fost din cauza corupţiei acum este ironic că s-a ales iarăşi un oligarh. Situaţia nu este deloc roză, este un pas bun că a fost ales un preşedinte, dar mai sunt multe lucruri'', a declarat Corneliu Ciurea.

Invitatul permanent al emisiunii, Cristian Tabără, a precizat că Poroşenko a făcut deja câteva greşeli.

''Nici nu a apucat să fie investit în funcţie şi calcă în capcane. El nu are Guvern, principala lui sarcină ar fi fost să declare anticipate. El trebuie să fie secondat de un guvern. Încurcă Ucraina cu o fabrică de dulciuri unde el crede că decide ce face. Poroşenko trebui să fie foarte atent. Partea bună este că el este om de afaceri şi ştie să negocieze. Trebuie să facă paşii cu precauţie'', a conchis jurnalistul Cristi Tabără.

Publika.md aminteşte că preşedintele CEC de la Kiev, Mihail Ohendovski, a anunţat că turul doi al alegerilor prezidenţiale nu va avea loc. Şeful CEC a făcut această declaraţie după ce au fost procesate peste 90% din procesele verbale ale secţiilor de votare. Astfel, noul preşedinte al Ucrainei a devenit Petro Poroşenko.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu