Populaţia Moldovei nu va dispărea, dar va îmbătrâni, spun experţii. Ce cred oamenii

Embed:

Moldova ar putea rămâne fără populaţie în mai puţin de 200 de ani. Cel puţin aşa arată un studiu realizat de "CIA World Factbook". Astfel, din cauza migraţiei şi a sporului natural negativ înregistrat în ultimii ani, Moldova riscă să ajungă, în 2200, o ţară nepopulată.

Datele publicate de CIA arată că migraţia în Modlova a atins un nivel record, ţara noastră plasându-se pe locul 12 de la coadă în rândul celor aproape 220 de ţări monitorizate. Şi rata de creştere a populaţiei este negativă. În medie, la 1.000 de locuitori sunt înregistrate mai multe decese decât naşteri. Acesta este şi motivul pentru care ţara noastră se situează pe locul 228.

La rândul lor, demografii moldoveni sunt optimişti şi spun că populaţia Moldovei se va menţine la acelaşi nivel în următorii ani. Experţii vorbesc, însă, despre o îmbătrânire a populaţiei. În cele din urmă, statul riscă să se confrunte cu probleme la plata pensiilor.

"Dacă vor fi condiţii sociale bune, atunci populaţia va rămâne, va spori, va rămâne cât este. S-ar putea să fie un pic mai puţini, însă, să spunem că vor dispărea, este ceva prea riscant", a declarat Andrei Dumbrăveanu, demograf.

De partea cealaltă, experţii afirmă că, odată cu îmbătrânirea populaţiei, plata pensiilor va deveni o problemă.

"Pentru aceste categorii de populaţie, pe de o parte, sistemul privat este subdezvoltat, iar pe de altă parte, evident că bugetul nu va putea rezista în faţa unei asemenea presiuni", a subliniat Alexandru Fala, expert economic.

Şi unii locuitori ai Capitalei împărtăşesc prognozele pesimiste ale experţilor. Iată ce au spus aceştia:

"Dacă ar fi un pic salariile mai mari, cred că şi lumea s-ar strădui cât de cât să nu părăsească copiii, să nu plece peste hotare."

"Tot tineretul pleacă de aici, locuri de muncă nu-s, şcolile se închid."

"Peste 200 de ani, în Moldova poate vor fi ceva renovări, dar nepopulată nu poate să fie."

Studiul realizat de "CIA World Factbook" arată că Moldova ar putea rămâne fără locuitori până în anul 2200.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu