Populaţia Moldovei, mult mai puţină decât se crede. Ce spun reprezentanţii Centrulului de Cercetări Demografice

Embed:

Datele Biroului Naţional de Statistică referitoare la populaţia Moldovei sunt eronate. Cel puţin asta susţin reprezentanţii Centrulului de Cercetări Demografice, care invocă discrepanţe mari între cifrele oficiale şi cele rezultate în urma unui studiu recent.

În timp ce Biroul Naţional de Statistică afirmă că populaţia Moldovei este de 3,5 milioane de cetăţeni, datele Centrului de Cercetări Demografice arată că în ţara noastră locuiesc doar puţin peste 2,8 milioane de oameni. Şi cifrele cu privire la moldovenii care au emigrat în Rusia sunt diferite.

Deşi oficial se vorbeşte despre două mii de moldoveni stabiliţi cu traiul în această ţară, în urma calculelor demografilor, s-a constatat că numărul lor ajunge la 32.000. 

Autorii studiului spun că există câteva cauze care determină această situaţie. Una dintre ele ar fi că datele oficiale cu privire la populaţie sunt calculate în baza recensământului din 1989, când moldovenii NU emigrau masiv. Totodată, numărul persoanelor care pleacă din ţară NU este calculat conform vizei de reşedinţă, aşa cum prevăd normele europene, ci în baza cetăţeniei. 

"Din populaţia stabilă a Republicii Moldova trebuie să fie exclusă populaţia care lipseşte din ţară mai mult de 12 luni şi să fie inclusă populaţia care se află în Republica Moldova mai mult de 12 luni", a spus şefa Centrului de Cercetări Demografice, Olga Găgăuz. 

Reprezentanţii Biroului Naţional de Statistică explică discrepanţele prin metodologia veche de calcul, dar spun că problema a fost deja depăşită.

"Recensământul populaţiei şi locuinţelor din 2014 a fost desfăşurat în conformitate cu aceste recomandări.Toţi indicatorii necesari au fost utilizaţi la recensământ în special migraţia şi astfel suntem siguri că vom putea furniza date calitative"a declarat şefa direcţiei de la Biroul Naţional de Statistică, Valentina Istrati. 

Potrivit specialiştilor, datele eronate despre populaţie împiedică planificarea eficientă a bugetului de stat, precum şi a politicilor sociale şi economice.

 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu