Populaţia din Kîrgîzstan a decis duminică dacă această ţara va deveni republică parlamentară

Embed:

În urma referendumului din Kîrgîzstan, care s-a desfăşurat duminică, Roza Otunbaeva, şeful guvernului interimar, a declarat că cetăţenii au acceptat aprobarea unei noi Constituţii. Oficialul de la Bişkek a adăugat că, acum, guvernul interimar a devenit unul legal, deşi Comisia Electorală Centrală a spus că este prea devreme pentru a face asemenea declaraţii.

După ce a numărat puţin peste 20 procente din buletine, Comisia Electorală Centrală a anuţat că peste 90 la sută dintre alegători îşi doresc o nouă Constituţie.

Cele peste 2.000 de secţii naţionale de vot şi-au deschis uşile pentru aproximativ 2,7 milioane de cetățeni, 69 la sută dintre care s-au prezentat la urne. Intenţia autorilor acestui plebiscit a fost de a transforma statul dintr-o republică prezidenţială, în una parlamentară. Şeful statului, care va avea funcţii reprezentative, va exercita doar un singur mandat, de şase ani.

La fel, kîrghîzii au fost întrebaţi dacă îşi doresc extinderea mandatului preşedintelui interimar, Roza Otunbaeva, până la finele anului 2011. Rezultatele preliminare vor fi cunoscute marţi sau miercuri, iar cele finale vor fi făcute publice timp de şapte zile. Preşedintele interimar de le Bişkek, Roza Otunbaieva, a declarat că scrutinul de duminică este crucial pentru reinstaurarea ordinii, după confruntările interetnice violente de la începutul lunii aprilie.

loading...

Lasă un comentariu