Poporul român, chemat la urne. Astăzi se va decide soarta lui Băsescu

Embed:

Peste 18 milioane de cetăţeni români cu drept de vot, aflaţi în ţară sau în străinătate, pot răspunde astăzi cu "Da" sau "Nu" la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu". Poporul român este chemat la urne să decidă soarta liderului de la Bucureşti pentru a doua oară în cariera sa de preşedinte.

Cu ocazia referendumului au fost organizate 18.548 de secţii de votare, dintre care 306 în afara graniţelor României. Participarea este una crucială, având în vedere că rezultatele vor fi validate doar cu prezenţa a 50 la sută plus unu din numărul alegătorilor înscrişi pe liste, conform unei decizii a Curţii Constituţionale.

Scrutinul vine şi cu o serie de premiere. Pentru prima dată se va putea vota nu numai în şcoli, ci şi în restaurante şi hoteluri, informează presa din Romînia. Oamenii îşi vor putea exercita dreptul de vot până la ora 23.00. În timp ce coaliţia USL, aflată la guvernare, îi îndeamnă pe români să se prezinte la urne, preşedintele suspendat şi partidul care îl susţine, PDL, le cere acestora să boicoteze destituirea sa.

Opoziţia din România îndeamnă la o astfel de acţiune, pentru a nu „legitima o lovitură de stat", tactică denunţată de uniunea aflată la putere, şi calificată drept „antidemocratică". Sondajele, realizate în această perioadă de mai multe instituţii de cercetare a opiniei publice, arată că referendumul va fi la limita validării, însă pentru demitere se vor pronunţa mai mult de 60 la sută dintre cei veniţi la urne.

Amintim că preşedintele României a mai trecut odată printr-un astfel de referendum, în mai 2007. Atunci doar aproximativ 25 la sută dintre cei prezenţi la urne, s-au pronunţat pentru demiterea lui Traian Băsescu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu